c S
Dnevne novosti

Turski ministar upozorio na "druge putove" ako Ankara ne nastavi pregovore s EU

11.02.2013 07:12 ZAGREB, 8. veljače 2013.(Hina), Predsjednik saborskoga Odbora za vanjske poslove Milorad Pupovac i članovi odbora sastali su se u petak u Zagrebu s turskim ministrom pravosuđa Sadullahom Erginom koji je čestitao Hrvatskoj na skorom ulasku u EU i upozorio da bi se Turska mogla okrenuti "drugim putovima" ako se ne nastave pregovori između Ankare i Bruxellesa.

Cijeli proces pristupanja Turske EU traje predugo i EU bi se trebala uskoro odlučiti što želi, rekao je Ergin, prema priopćenju iz Sabora. On smatra da Turska može jako pridonijeti svjetskom miru, osobito zbog svojeg zemljopisnog položaja koji može biti most prema različitim civilizacijama, a kao gospodarski neovisna zemlja pozitivno utjecati na smanjenje političkih i socijalnih napetosti.

Hrvatska podupire politiku proširenja EU na naše susjedstvo i ujedno imamo pozitivan stav prema ulasku Turske u EU, rekao je predsjednik saborskog odbora Milorad Pupovac i dodao da je Hrvatska spremna s Turskom podijeliti iskustvo iz pristupnih pregovora. Istaknuo je da je regija jugoistočne Europe jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike, a unutar toga posebice BiH, navodi se u saborskom priopćenju.