c S
Dnevne novosti

Povjerenik za regionalni razvoj u posjetu Hrvatskoj

12.02.2013 07:20 ZAGREB, 11. veljače 2013.(Hina), Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn stigao je u službeni posjet Republici Hrvatskoj tijekom kojeg će s hrvatskim dužnosnicima razgovarati o pripremama Hrvatske za korištenje sredstava iz europskih fondova.

Kako je priopćeno iz vlade RH, po dolasku u Zagreb povjerenik Hahn imat će neformalan razgovor s Brankom Grčićem, potpredsjednikom vlade i ministrom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Hahn će se u utorak prvo sastati s potpredsjednikom vlade RH Nevenom Mimicom, a potom je u zgradi hrvatske vlade, predviđen sastanak s potpredsjednikom Grčićem, ministrima pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem, zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem, ministricom graditeljstva i prostornog uređenja Ankom Mrak-Taritaš i pomoćnikom ministra financija Marojem Langom.

Nakon sastanka potpredsjednika Grčića i povjerenika Hahna predviđene su izjave za medije a povjerenika Hahna primit će i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Hahn će s hrvatskim dužnosnicima razgovarati o napretku koji je Hrvatska postigla u provedbi pretpristupnog programa IPA i pripremama za korištenje europskih fondova nakon pristupanja Europskoj uniji 1. srpnja ove godine. Poseban fokus bit će na pripremama Sporazuma o partnerstvu 2014.-2020. i svih relevantnih operativnih programa.

Europska komisija je nedavno izradila dokument u kojem je iznijela svoje poglede o tome na koja bi se područja Hrvatska trebala usredotočiti u povlačenju sredstava iz europskih fondova u sedmogodišnjem proračunskom razdoblju 2014.-2020., a koji služi kao osnova za početak dijaloga s vladom koja do kraja godine treba pripremiti okvirni dokument za izradu programa, koji će se sufinancirati europskim novcem.

Riječ je o dokumentu koji se izrađuje za svaku državu članicu i kojim Komisija započinje pregovore sa svakom pojedinom članicom. Rezultat tih pregovora je sporazum o partnerstvu, okvirni dokument koji pripremaju nacionalne vlasti u kojem se utvrđuju glavna područja koja treba financirati iz Kohezijskog i strukturnih fondova Europske unije.

Komisija je izdvojila četiri temetske cjeline na koje bi Hrvatska trebala usmjeriti glavninu europskih sredstava koji će joj biti dostupni unutar sljedećeg sedmogodišnjeg proračunskog razdoblja: jačanje konkuretnosti gospodarstva; poticanje zapošljavanja, poboljšanje obrazovnog sustava i smanjenje siromaštva; očuvanje okoliša i prirodnih resursa te jačanje administrativnih kapacititeta i veću uključenosti civilnog sektora.

Povjerenik Hahn sudjelovat će u utorak i na konferenciji o pametnoj specijalizaciji u kontekstu Kohezijske politike EU-a, koju organizira Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Europskom komisijom. Pametna specijalizacija preduvjet je za korištenje sredstava iz Europskog regionalnog fonda za razvoj (ERDF) za investicije u istraživanje i inovacije. Riječ je o identificiranju jedinstvenih karakteristika i komparativnih prednosti svake zemlje i regije, kako bi ih se kroz ulaganja u istraživanja i razvoj što bolje iskoristilo.

Na konferenciji će, uz povjerenika Hahna i šefa Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paula Vandorena, govoriti ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Međunarodni stručnjaci govorit će o konkretnim iskustvima u razvoju i provedbi strategija pametne specijalizacije u državama članicama Europske unije, dok će predstavnici hrvatskih ministarstava prezentirati razvoj strategije pametne specijalizacije u Hrvatskoj.