c S
Dnevne novosti

Dodik: BiH ne može u NATO bez referendumske potvrde RS

12.02.2013 07:10 MOSTAR, 11. veljače 2013.(Hina), Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u ponedjeljak da BiH neće moći pristupiti NATO-u ukoliko potvrdnu odluku na referenumu u Republici Srpskoj ne dadu građani toga entiteta.

"Srpska će se nesumnjivo u tom pogledu kretati k referendumu. Ovakavo stajalište utvrđeno je u razgovorima političkih stranaka iz Republike Srpske o važnim pitanjima“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Dodik je pri tome pojasnio kako je takvo stajalište prenio i ruskome ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, s kojim se susreo u Moskvi tijekom proteklog vikenda. Dodik je odbacio mogućnost da se ulazak BiH u NATO savez odvija po skraćenoj proceduri "uskog kruga ljudi", o čemu je kako tvrdi izvijestio i predstavnike toga vojnog saveza.

Vlasti u RS mogu blokirati donošenje odluke u parlamentu BiH oko svih važnih pitanja, pa tako i o pristupanju zemlje NATO-u, pozivajući se na entitetski veto.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u četvrtak je pozvao političare u Bosni i Hercegovini da provedu sporazum o rješavanju statusa vojne imovine u toj zemlji što su ga sami ranije postigli, potvrdivši istodobno kako bi taj korak otvorio mogućnost daljnjeg približavanja BiH savezu, što je sada dovedeno u pitanje.

Vlasti Republike Srpske taktiziraju s približavanjem BiH u članstvo NATO-a zbog stajališta službenog Beograda o tome pitanju.