c S
Dnevne novosti

Francuski donji dom dao zeleno svijetlo istospolnim brakovima

13.02.2013 07:08 PARIZ, 12. veljače 2013.(Hina/Reuters), Donji dom francuskog parlamenta podržao je u utorak istospolni brak, utirući put njegovom ozakonjenju, izvješćuje u utorak Reuters i podsjeća da su protivnici i zagovornici istospolnih brakova nedavno na ulicama okupili stotine tisuća ljudi diljem Francuske.

Radi se o najznačajnijoj društvenoj reformi u Francuskoj od ukidanja smrtne kazne 1981., a protive joj se konzervativci u većinski katoličkoj zemlji, francuski muslimani i kršćani evangelici. Francuska broji oko pet milijuna muslimana te oko 500.000 Židova.

Pod pretpostavkom da prijedlog zakona potvrdi i Senat na glasovanju 2. travnja, Francuska će se pridružiti 11 ostalih zemalja, uključujući Belgiju, Nizozemsku, Portugal, Španjolsku, Švedsku, Norvešku i JAR, gdje su istospolni brakovi legalni.

U SAD-u su istospolni brakovi legalni u devet saveznih država i Washington D.C-u. Poznat u Francuskoj kao "brak za sve", prijedlog zakona o homoseksualnim brakovima pokazao je podijeljenost društva.

Prema anketi CSA, 51 posto ispitanika podržava gay brakove, a 43 posto je protiv. Pristup lezbijskih parova umjetnoj oplodnji se pokazao težim slučajem, pa će se o prijedlogu zakona koji bi to omogućio raspravljati kasnije tijekom godine.