c S
Dnevne novosti

Josipović i Wammen o intenziviranju hrvatsko-danske suradnje

14.02.2013 07:08 ZAGREB, 13. veljače 2013.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović u srijedu je primio danskog ministra za europska pitanja Nicolaia Wammena, koji boravi u posjetu Hrvatskoj kako bi se informirao o napretku u ispunjavanju preostalih kriterija za pristup RH u EU, a uoči nastavka ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u danskom parlamentu.

U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo odličnim prijateljskim odnosima Hrvatske i Danske te je izražena želja za intenziviranjem suradnje, posebno nakon pristupa Hrvatske Europskoj uniji, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Očekuje se da će danski parlament početkom svibnja ratificirati Ugovor o pristupanju RH u EU i da će RH postati punopravnom članicom Europske unije 1.srpnja ove godine, naglasio je danski ministar. Tijekom susreta razgovaralo se i o nastavku politike proširenja Europske unije te su se hrvatski predsjednik i danski ministar složili kako će ulazak Hrvatske u EU biti motivirajući faktor i drugim zemljama naše regije.

Danski ministar prethodno se sastao s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, a primio ga je i premijer Zoran Milanović. Na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom Pusić, objasnio je da surazlozi zbog kojih će danski parlament biti jedan od posljednjih koji će ratificirati hrvatski pristupni ugovor proceduralne prirode, a ne sumnja Danske u spremnost Hrvatske za punopravno članstvo.

"Očekujemo da ćemo dovršiti posao početkom svibnja. Tako će Danska ispuniti svoj dio posla kako bi Hrvatska postala punopravna članica 1. srpnja", rekao je Wammen.Po njegovim riječima, vlada u Kopenhagenu ne očekuje "neugodna iznenađenja" i vjeruje da će Hrvatska ući u Uniju planiranog datuma.