c S
Dnevne novosti

Sabor bira pučku pravobraniteljicu

15.02.2013 07:16 ZAGREB, 14. veljače 2013.(Hina), Sabor bi, na kraju ovotjednog zasjedanja, između dviju kandidatkinja trebao izabrati novu pučku pravobraniteljicu.

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav zastupnicima predlaže da pravobraniteljicu izaberu između ravnateljice Pravosudne akademije Ivane Goranić i predstojnice ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Lore Vidović.

Sabor je za novog pučkog pravobranitelja, nakon prvog neuspjelog pokušaja izbora u prosincu, raspisao natječaj na koji se javilo 12 kandidata. Nakon što se utvrdilo da svih 12 kandidata udovoljava uvjetima natječaja, Odbor za Ustav s njima je obavio razgovore.

Mišljenje o kandidatima dao je i Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je kao najbolje kandidatkinje izdvojio Loru Vidović i sutkinju za mladež Lanu Peto Kujundžić, no to mišljenje za Odbor za Ustav nije obvezujuće.

Prije glasovanja o raspravljenim točkama, Sabor će razmotriti i izvješće o stanju u prostoru u RH za razdoblje od 2008. do 2012. godine.