c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi o predstečajnoj nagodbi

15.02.2013 07:24 ZAGREB, 14. veljače 2013.(Hina), Saborski su klubovi podržali izvješće o uredbama koje je Vlada donijela na temelju zakonskih ovlasti, no Ivan Šuker (HDZ) Vladu je prozvao za "ponižavanje Sabora", jer je uredbom promijenila 40 članaka Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, dva mjeseca nakon njegova donošenja i samo pet dana nakon završetka saborskog zasjedanja.

Ocijenio je da je tu uredbu Vlada donijela jer su se banke pokazale kao tvrd orah u pregovorima, a odbacio je tvrdnje Ministarstva financija da je nelikvidnost smanjena s 45 na 39 milijardi kuna, ustvrdivši da je riječ o "administrativnom brisanju potraživanja" te da "hrvatsko gospodarstvo nikada neće vidjeti tih šest milijardi".

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac odgovorio je da su banke vjerovnici kao i država i da predstečajne nagodbe ne mogu uspjeti bez njihovoga sudjelovanja. Odbacio je tumačenje da je riječ o administrativnom brisanju potraživanja, a Šukera je upitao zbog čega "kada blokada ide gore nije, a kada ide dolje jest administrativno brisanje". Naglasio je da je Vlada uredbom željela otkloniti prepreke za koje nije znala u trenutku donošenja zakona, te najavio zakonske izmjene u ožujku.

Klubovi su pozdravili i prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR), ali i upozorili da bi, s obzirom na paran broj članova Nadzornog odbora HBOR-a, zakonom trebalo utvrditi da je u slučaju izjednačenog glasovanja presudan glas predsjednika Nadzornog odbora.