c S
Dnevne novosti

Jasen Mesić protiv izmjena Zakona o kazalištima

18.02.2013 07:20 ZAGREB, 15. veljače 2013.(Hina), HDZ-ov zastupnik Jasen Mesić usprotivio se najavljenim izmjenama Zakona o kazalištima, ocijenivši da bi predloženi način izbora intendanta zagrebačkog HNK mogao ugroziti financiranje te ustanove iz gradskog proračuna.

Ministarstvo kulture u javnu je raspravu pustilo prijedlog izmjena tog zakona, u kojem predviđa da intendanta HNK u Zagrebu imenuje i razrješava Vlada na prijedlog ministra kulture, bez utjecaja gradskih vlasti, te da ista osoba može biti imenovana na tu dužnost u najviše dva mandata.

"Taj je prijedlog opasan jer može ugroziti drugi stup financiranja HNK, s obzirom na to da je riječ o više od 40 milijuna gradskih kuna", ustvrdio je Mesić na konferenciji za novinare u Saboru. Upozorio je da će Ministarstvo tih 40 milijuna kuna morati naći u vlastitom proračunskom razdjelu, što "baca novo svjetlo na najavu ukidanja dodataka na plaće, čime se želi udariti na one koji su dali najviše kulturi i kulturnim institucijama".

Zabrinjavajućom smatra i činjenicu da je Ministarstvo u proteklih godinu dana predložilo izmjene niza zakona, iako je na početku mandata najavljivalo da će predlagati nove zakone, i to na temelju strategija. "Zabrinjavajuće je to što Ministarstvo već po tko zna koji put predlaže zakon koji za cilj ima samo brzinsku izmjenu pojedinih članaka, a ne sistemske izmjene.

Oni koji kulturu trebaju stvarati zbog toga će biti dodatno financijski zakinuti", rekao je Mesić. Osvrnuo se i na izjave minstrice Andreje Zlatar Violić o neprimjereno visokim troškovima reprezentacije u zagrebačkom HNK, najavivši da će joj kao zastupnik postaviti pitanje troškova reprezentacije u samom Ministarstvu.