c S
Dnevne novosti

Većina saborskih klubova za istovremeno održavanje lokalnih i izbora za EP

18.02.2013 07:22 ZAGREB, 15. veljače 2013.(Hina), Većina saborskih klubova smatra da bi izbore za Europski parlament trebalo održati zajedno s lokalnima, no poziv premijera Zorana Milanovića da se stranke očituju o datumu održavanja tih izbora HDZ-ovci smatraju manipulacijom javnošću.

"Radi se očito o manipulaciji javnošću. Pokušava poslati poruku, 'pa nismo mi odgovorni, neka bude onako kako kažu drugi'. Odgovornost je ovoga puta u rukama predsjednika države koji raspisuje te izbore, no vladajuća većina je trebala ponuditi rješenja, a ne ovako licitirati i prozivati oporbu da ona kaže kada izbori trebaju biti", rekao je Gordan Jandroković (HDZ) novinarima u Saboru.

Smatra da je SDP, jučerašnjom informacijom da će izbori biti u travnju, "pokazao da se u stvari boji i lokalnih i europskih izbora i pokušava na nedemokratski način, manipulirajući terminom izbora, dovesti oporbene stranke u neravnopravni položaj". "Oni jedini znaju kada će izbori biti, a prave se da traže oko toga konsenzus", ustvrdio je Jandroković. Njegov stranački kolega Davor Ivo Stier ističe da bi istodobni izbori bili jeftiniji, a izlaznost veća.

"Mislim da je svrha izbora da ljudima damo priliku da mogu izaći na izbore. Bilo bi jednostavnije ako to bude isti dan", kazao je. Na primjedbu da bi to umanjilo kvalitetu kampanje za EP kazao je kako misli da "ne bi trebalo potcjenjivati pamet naših građana, koji sasvim sigurno znaju razlikovati koje su teme bitne za europske izbore, a koje su bitne za lokalne". "Dogodilo se i u drugim državama EU da su se zajedno održali i lokalni i regionalni te europski izbori, pa nije bilo nikakvih problema. Ja ne vjerujem da su hrvatski građani manje sposobni od građana drugih država EU", dodao je.

Laburist Nikola Vuljanić također smatra da bi izbore trebalo održati istodobno. "Važno je da odaziv na prve eurpske izbore u Hrvatskoj bude pristojan, kakav je na lokalnim izborima. Ako ne napravimo tako, izaći će nam 15 posto građana i osramotit ćemo se pred Europom", ocijenio je Vuljanić, te dodao da je Vlada "konačno uvidjela da ovo što su prvo predložili zapravo nema nikakvog smisla". I Boro Grubišić (HDSSB) misli da je izbore za EP najbolje održati istodobno s drugim krugom lokalnih izbora, 2. lipnja.

"To je dobro i jeftino rješenje, jer su birački odbori već formirani za lokalne izbore, a kampanja za izbore za EP može se voditi u tih 14 dana, paralelno s kampanjom za drugi krug lokalnih izbora", rekao je Grubišić, a na pitanje hoće li to umanjiti kvalitetu kampanje, odgovorio je kako će se kandidati koji već nisu prepoznati u javnosti teško profilirati u kratko vrijeme kampanje. Smatra da je važnije biračima objasniti da se radi o posebnom izbornom sustavu, u kojem glasaju i za listu i za kandidata, kao i to da hrvatski zastupnici u EP nisu delegacija, nego da će se uključiti u djelovanje zastupničkih klubova.

Igor Dragovan (SDP) uvjeren je, pak, da će Vlada naći najracionalnije rješenje što se tiče održavanja izbora za EP. "Kada će oni biti, u ovom trenutku to ne možemo reći, ali definitivno znam da ćemo voditi računa o gospodarskom i aktualnom političkom trenutku u Hrvatskoj i na takav način donijeti najracionalniju moguću odluku", rekao je Dragovan.