c S
Dnevne novosti

Udruga javnih ovršitelja: odvjetnička tarifa iz prosinca 2012. je neustavna

18.02.2013 07:12 ZAGREB, 15. veljače 2013.(Hina), Hrvatska udruga javnih ovršitelja ustvrdila je da je nova odvjetnička tarifa koja se primjenjuje od 19. prosinca prošle godine štetna za dužnike, ali i protivna Ustavu RH.

Udruga u priopćenju tvrde da se novom tarifom odvjetnička zarada povećava i do 113 posto u ovrhama i parnicama gdje je glavnica duga manja od tisuću kuna, kao što su primjerice ovrhe i parnice zbog neplaćenih telefonskih računa i komunalija, dopunskog zdravstvenog osiguranja i slično.

Podsjećaju da je donošenje nove odvjetničke tarife prethodno odobrio ministar pravosuđa Orsat Miljenić, čime je, smatraju, prekršio svoju obvezu iz Zakona o odvjetništvu da štiti socijalno ugrožene i pravno nestručne građane. Time je, kažu, ujedno odobrio i kršenje Ustava koji zabranjuje da podzakonski propisi imaju povratno djelovanje, kao što je to propisano novom odvjetničkom tarifom.

"Hrvatski građani će protuustavno povratno djelovanje odvjetničke tarife iz 2012. jako osjetiti u svim ovrhama i parnicama u kojima je javnobilježnička ili sudska odluka o troškovima postupka donesena 19. prosinca ili kasnije", tvrde u udruzi.

Upozoravaju da će, primjerice, u parnicama povodom dužnikovog prigovora protiv javnobilježničkog rješenja o ovrsi u kojima je glavnica duga manja od tisuću kuna dužnik koji izgubi parnicu morati uvijek platiti minimalno 625 kuna odvjetničkih ovršnih troškova i 625 kuna odvjetničkih parničnih troškova, odnosno ukupno najmanje 1250 kuna odvjetničkih troškova, što je, tvrde, u pravilu višestruko više od zbroja glavnice i kamata na glavni dug zbog kojeg je pokrenuta ovrha.

Zakon o javnim ovršiteljima sabor je donio u studenom 2010., a nakon dvije izmjene konačno je povučen u rujnu 2012., svega devet dana prije nego što su prvi ovršitelji trebali početi s radom. Kako ta profesija nikada nije zaživjela Ustavni je sud u siječnju obvezao državu da svakom od 71 javnog ovršitelja isplati po 18 tisuća kuna kao zadovoljštinu zbog "poremećaja pravne ravnoteže".