c S
Dnevne novosti

Pusić: pregovori sa Slovenijom se nastavljaju bez obzira na promjene

18.02.2013 07:08 BRUXELLES, 15. veljače 2013.Hina, Bez obzira na promjene u Sloveniji, koje su rezultat unutarnjepolitičke situacije u toj zemlji, nastavljaju se pregovori o pitanju Ljubljanske banke, izjavila je u petak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Do promjene je došlo zbog unutarnjepoličke situacije u Sloveniji, a što se nas tiče mi ostajemo na našim pozicijama. Slovenska strana najavila da će nastaviti razgovore što se sadržaja tiče, jedino će poslati novu osobu u proces pregovaranja", izjavila je ministrica Pusić, koja je u Bruxellesu razgovarala s bosanskohercegovačkim kolegom Zlatkom Lagumdžijom i povjerenikom za proširenje Štefanom Fuelom.

U petak iz ureda slovenskog premijera Janeza Janše priopćeno da se slovenske strane za nastavak pregovora ovlašćuje državni tajnik u premijerovu kabinetu, veleposlanik Tone Kajzer te da u pregovorima neće dalje sudjelovati ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. To se tumači time što bi Erjavec, kako se navodi u priopćenju, "svojim pretjeranim nastupanjem u javnosti", vezanim uz odlazak njegove stranke iz vlade i odlazak s mjesta ministra, mogao ugroziti kredibilitet pregovora o pitanju Ljubljanske banke.

Na pitanje hoće li ona i dalje sudjelovati u pregovorima s hrvatske strane, ministrica Pusić je odgovorila: "tko god bude sa slovenske strane pregovarat će sa mnom". Ministrica Pusić je naglasila da promjena u Sloveniji ne bi trebala utjecati na pregovore. "Bitno je da onaj koji pregovora bude u stalnoj komunikaciji s vlastitim premijerom i vladom. Ja samo to bila cijelo vrijeme, mi smo u Hrvatskoj u drugačijoj situaciji. Dakle, što se Hrvatske tiče mi smo za nastavak, a vidim da je to i Slovenija", rekla je Pusić.