c S
Dnevne novosti

Formiranje tehnokratske vlade u Tunisu nije uspjelo

19.02.2013 07:08 TUNIS, 18. veljače 2013.(Hina), Premijer Tunisa Hamadi Jebali u ponedjeljak je rekao da nije imao uspjeha u formiranju tehnokratske vlade ali je odbio dati ostavku naglašavajući da još postoji mogućnost kompromisa.

"Sutra (u utorak) ću razgovarati s predsjednikom (Moncefom Marzoukijem)", dodao je on. Jebali je u petak najavio nove konzultacije na vlastitu inicijativu i tako na neodređeno vrijeme odgodio formiranje vlade, produljujući političku krizu u zemlji. On je rekao da će podnijeti ostavku ako ne uspije dogovoriti formiranje nove vlade.

U Tunisu se koalicija sekularista s ljevice i islamisti iz Ennahde već mjesecima ne uspijevaju dogovoriti o raspodjeli glavnih ministarskih portfelja. Novi izbori ne mogu se održati prije donošenja ustava čija je priprema već mjesecima u blokadi zbog izostanka dogovora u Ustavotvornoj skupštini ustanovljenoj u listopadu 2011.

Tunis od ljetos potresa političko i socijalno nasilje, što potiče strah od destabilizacije zemlje dvije godine nakon revolucije kojom je svrgnut režim Zinea El Abidinea Ben Alija i započelo "Arapsko proljeće".