c S
Dnevne novosti

EU produljuje sankcije Siriji, ne ukida se embargo na oružje

19.02.2013 07:10 BRUXELLES, 18. veljače 2013.(Hina/AFP), Europska unija je u ponedjeljak odlučila za tri mjeseca produljiti sankcije Siriji i snažnije poduprijeti oporbu, no nije se izjasnila o ukidanju embarga na oružje kao što to traži London.

Odluka ministara vanjskih poslova 27 zemalja članica je kompromis, ocijenio je britanski šef diplomacije William Hague komentirajući znakovite razlike između zemalja o ukidanju ili ublažavanju embarga na oružje sirijskim pobunjenicima. Europljani su si tako dali tri dodatna mjeseca kako bi riješili to pitanje, no potpora Koaliciji sirijske oporbe je neupitna, piše AFP.

"Htjeli smo ići malo dalje, ali su neki bili protiv", kazao je Hague. Šefica europske diplomacije Catherine Ashton je kazala da EU želi "pružiti znakovitiju tehničku pomoć kako bi se zaštitili civili". "Ne radi se o vojnoj pomoći. Radi se o tome da ponudimo bolju pomoć u zaštiti civila", kazala je Ashton. Nije, međutim, precizirala, koji će oblik poprimiti spomenuta tehnička pomoć.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je pozdravio odluku EU-a kao "dodatnu potporu Koaliciji" donesenu na zahtjev čelnika sirijske oporbe Ahmeda Moaza al-Khatiba. Velika većina članica EU-a je bila protiv ukidanja embarga na oružje sirijskoj oporbi zbog straha od rasplamsavanja sukoba te ocjenjujući da "nema nestašice oružja u Siriji", već suprotno.