c S
Dnevne novosti

Srbija i Kosovo u novom krugu pregovora o institucijama na sjeveru

20.02.2013 07:08 BRUXELLES, 19. veljače 2013.Hina, Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci započeli su u utorak popodne u Bruxellesu peti krug razgovora pod okriljem Visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, a glavna tema je pitanje paralelnih institucija na sjeveru Kosova.

Pitanje paralelnih struktura na Kosovu - sudova, poreznih uprava, policije, obavještajnih službi - najteže je pitanje koje se pojavilo u dosadašnjem dijalogu, stoga se ne isključuje mogućnost da se pregovori nastave i u srijedu. Europska unija je u zaključcima o proširenju donesenim u prosincu prošle godine pozvala Srbiju i Kosovo da na sjeveru Kosova osiguraju strukture koje će "transparentno i kooperativno" ispunjavati sigurnosne i pravosudne potrebe lokalnog stanovništva.

Te strukture, prema EU-u, trebaju djelovati tako da osiguraju funkcionalnost jedinstvenog institucionalnog i administrativnog uređenja Kosova. Kao i svaki put do sada, Catherine Ashton se najprije odvojeno sastala s jednim pa s drugim premijerom, a zatim su započeli trojni sastanak. Prije toga, kosovski premijer Thaci razgovarao je i s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Komisije Joseom Manuelom Barrosom.

"Konkretni rezultati u dijalogu ključni su za napredak na putu prema EU-u i za Kosovo i za Srbiju", priopćio je nakon sastanka Van Rompuy. Sljedeći korak za Srbiju, koja od ožujka prošle godine ima kandidatski status, jest određivanje datuma za početak pregovora, a za Kosovo početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Europska komisija će 16. travanja objaviti izvješće o napretku u dijalogu, stoga se očekuje da bi dogovor dviju strana trebao biti postignut prije objave izvješća.

Očekuje se da sam dogovor neće biti dovoljan za zeleno svjetlo za obje strane, nego se očekuju i dokazi da se dogovor provodi. Kosovski premijer Thaci izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Barrosom, da "Kosovo i Srbija nisu danas u Bruxellesu da poraze jedan drugoga, nego da pronađu zajednički jezik, dogovor kako bi napredovali u euroatlantskim integracijama".