c S
Dnevne novosti

Sabor o Zakonu o tržištu plina

20.02.2013 07:24 ZAGREB, 19. veljače 2013.(Hina), Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje raspravom o vladinu prijedlogu Zakona o tržištu plina, kojim se uvodi nova kategorija javne usluge - tzv. zajamčena opskrba plinom koju će obavljati zajamčeni opkskrbljivač.

Uvođenjem te nove kategorije svakom bi se kupcu priključenom na distribucijski plinovod jamčila opskrba dovoljnom količinom plina u slučajevima kada njegov opskrbljivač iz bilo kojeg razloga prestane s radom.

Pravo na posebnu zaštitu i određen oblik socijalne pomoći ostvarili bi ugroženi kupci kojima bi tijela nadležna za socijalnu skrb utvrdila ugroženi socijalni status ili ugroženost života i zdravlja u slučaju ograničenja opskrbe prirodnim plinom.

Određuju se i uvjeti za razdvajanje mrežne djelatnosti transporta plina od proizvodnje i opskrbe, i to primjenom triju modela - vlasničkim razdvajanjem, razdvajanjem po modelu neovisnog operatora sustava i razdvajanjem po modelu neovisnog operatora transporta.

Iako je postojeći operator transportnog sustava u Republici Hrvatskoj Plinacro već započeo pripreme za certificiranje sukladno tim modelima, uređenjem tog područja na zakonodavnoj razini obuhvaćali bi se i svi potencijalni budući operatori transportnog sustava.

U području regionalne solidarnosti uspostavila bi se suradnja među državama članicama u slučaju kriznog stanja u jednoj ili više država članica i mjere za postupanje u tim slučajevima.