c S
Dnevne novosti

ECHR dao za pravo austrijskom lezbijskom paru u slučaju posvojenja

20.02.2013 07:12 STRASBOURG, 19. veljače 2013.(Hina/Reuters), Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu (ECHR) presudio je u utorak da partner u istospolnoj bračnoj zajednici ima pravo posvojiti dijete svoga partnera ako takva mogućnost vrijedi za hetereseksualnu zajednicu, čime je presudio da austrijski zakon o posvajanju djece diskriminira istospolne osobe.

Sudu u Strasbourgu obratio se lezbijski par dviju 45-godišnjih žena i sin jedne od njih kojemu je danas 17 godina, a rođen je izvan bračne zajednice. Austrijsko pravosuđe uskratilo je dvjema ženama koje godinama žive u stabilnoj vezi da posvoje dijete jedna od druge, odnosno ne priznaje pravo postojanja druge majke.

Austrijski zakon dopušta takvo pravo partneru u heteroseksualnoj bračnoj zajednici. Istospolnoj zajednici takvo se pravo odriče jer austrijski zakon nalaže da dijete mora imati oca i majku pa zato žena ne može posvojiti dijete svoje partnerice osim da je pravno "zamijeni". Dijete u Austriji ne može imati dvije majke.

Austrijanke koje su se obratile ECHR-u smatraju sebe žrtvama diskriminacije po spolnoj orijentaciji. ECHR takvu argumentaciju prihvatio. "Austrijska vlada nije dokazala da je štetno za dijete da ga podiže istospolni par ili da je pravno štetno imati dvije majke ili dva oca", ocijenio je ECHR.