c S
Dnevne novosti

EU: premijeri Srbije i Kosova završili peti krug pregovora

21.02.2013 07:08 BRUXELLES, 20. veljače 2013.Hina, Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci završili su u srijedu u Bruxellesu peti krug pregovora pod okriljem EU-a i "vratili su u svoje prijestolnice na konzultacije" kako bi nastavili pregovore na sljedećem sastanku 4. ožujka, priopćila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Catherine Ashton.

"Premijeri Dačić i Thaci sastali su se u utorak i srijedu u okviru dijaloga pod okriljem EU-a o normalizaciji odnosa i održali iscrpne razgovore. Vratili su se u svoje prijestolnice, a Bruxelles će ponovno doći 4. ožujka na sljedeći sastanak. Premijeri i ja osobno zadovoljni smo važnim napretkom koji su postigli", kaže se u izjavi Catherine Ashton.

Thaci je nakon razgovora rekao da je sastanak bio vrlo konstruktivan i da se približavaju rješenju za nagomilane probleme na sjeveru Kosova. Kosovski premijer ističe da rješenje uključuje raspuštanje paralelnih struktura na sjeveru Kosova. Glavna tema petog kruga pregovora bilo je pitanje paralelnih struktura na Kosovu - sudova, poreznih uprava, policije, obavještajnih službi i to je najteže pitanje koje se pojavilo u dosadašnjem dijalogu.

Europska unija je u zaključcima o proširenju donesenim u prosincu prošle godine pozvala Srbiju i Kosovo da na sjeveru Kosova osiguraju strukture koje će "transparentno i kooperativno" ispunjavati sigurnosne i pravosudne potrebe lokalnog stanovništva. Te strukture, prema EU-u, trebaju djelovati tako da osiguraju funkcionalnost jedinstvenog institucionalnog i administrativnog uređenja Kosova.

Vidljiv napredak u normalizaciji odnosa uvjet za daljnji napredak u europskim integracijama i za Srbiju i za Kosovo. Sljedeći korak za Srbiju, koja od ožujka prošle godine ima kandidatski status, jest određivanje datuma za početak pregovora, a za Kosovo početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Europska komisija će 16. travanja objaviti izvješće o napretku u dijalogu, stoga se očekuje da bi dogovor dviju strana trebao biti postignut prije njegove objave. Pretpostavlja se da sam dogovor neće biti dovoljan za zeleno svjetlo za obje strane, nego se očekuju i dokazi da se dogovor provodi.