c S
Dnevne novosti

EK odobrila privatizacijski ugovor za Brodosplit

21.02.2013 07:20 BRUXELLES, 20. veljače 2013.Hina, Europska komisija odobrila je novi plan za restrukturiranje Brodosplita a ugovor o privatizaciji toga brodogradilišta treba biti potpisan do 28. veljače, objavljeno je u srijedu nakon sastanka Komisije.

"Europska komisija je odobrila amandman na plan restrukturiranja i privatizacijski ugovor za Brodosplit, jedno od hrvatskih brodogradilišta u poteškoćama. Taj amandman se odnosi na blago povećanje iznosa pomoći za restrukturiranje Brodosplita te na dodatne kompenzacijske mjere. Hrvatska se obvezala potpisati privatizacijski ugovor do 28. veljače 2013.", kaže se u priopćenju Eurposke komisije.

Privatizacija Brodosplita jedna je od 10 zadaća koje je Komisija identificirala u svom izvješću o monitoringu u listopadu prošle godine i koju Hrvatska treba ispuniti prije ulaska u EU-u. "Zadovoljan sam što smo našli zadovoljavajuće rješenje za restrukturiranje Brodosplita. To znači da se privatizacija može nastaviti sukladno obvezama koje je Hrvatska preuzela u pristupnom ugovoru.

Provedba plana restrukturiranja trebala bi omogućiti novim vlasnicima Brodosplita i njegovim radnicima da idu dalje i da grade novu budućnost za to brodogradilište", istaknuo je povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia. U skladu sa smjernicama EU-a o državnim potporama za spašavanje i restrukturiranje tvrtki, svaka pomoć za restrukturiranje mora biti praćena kompenzacijskim mjerama kako bi se ograničio utjecaj te pomoći na tržišno natjecanje.

Komisija navodi da je Hrvatska pristala na dodatno smanjenje godišnje proizvodnje u brodogradilištu. "Komisija smatra da su te dodatne kompenzacijske mjere dovoljne s obzirom na relativno malo povećanje iznosa pomoći za restrukturiranje koja je zatražena za to brodogradilište", navodi se u priopćenju. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je tijekom svoga posjeta Bruxellesu 21. siječnja da zadnja usuglašena verzija ugovora, u odnosu na prethodnu, predviđa da se obveze države produlje s tri na pet godina, a ukupni trošak države se povećava s 1 milijarde i 263 milijuna kuna na 1,5 milijardi.

Za ovu godinu predviđeni trošak bio je 600 milijuna kuna, a sada prema ovoj verziji ugovora iznosi 480 milijuna, s obzirom na produljenje s tri na pet godina. Kompenzacijske mjere su se morale povećati kako bi se pokrili gubici nastali tijekom privatizacijskog procesa za koje ne može biti kriv kupac, nego država jer nije dovoljno brzo privatizirala to brodogradilište, objasnio je ministar. Kupac Brodosplita snosit će 40 posto troškova njegova restrukturiranja.