c S
Dnevne novosti

Sabor: glasovanje o raspravljenim točkama

22.02.2013 07:24 ZAGREB, 21. veljače 2013.(Hina), Saborski zastupnici bi radni tjedan trebali završiti glasovanjem o raspravljenim zakonskim prijedlozima i to će biti jedina točka dnevnog reda.

Na dnevnom redu 7. sjednice Hrvatskoga sabora su bili, među ostalim, prijedlog izmjena i dopuna zakona o izboru zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, kojim se omogućava održavanje izbora za Europski parlament prije prvoga srpnja. Također time se otvara mogućnost o kojoj se najviše i raspravljalo u sabornici, trebaju li se izbori za lokalne vlasti održati isti dan kao i izbori za Europski parlament.

Oporba je sklonija da se izbori zbog ušteda ali i većeg odziva birača održe istoga dana, dok vladajući nisu željeli licitirati s datumima. Pred zastupnicima je bio i prijedlog zakona o tržištu plina kojim bi se trebalo osigurati redovita i sigurna opskrba s plinom i zaštiti od moguće plinske krize, a zakonskim prijedlogom bi se i dodatno zaštitile najugroženije kategorije stanovništva.

Raspravljalo se protekli tjedan i o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju investicija i unaprijeđenju investicijskog okruženja, kao uvod u raspravu o Prijedlogu zakona o strateškim investicijama koji je izazvao burne reakcije i prije same rasprave.

Saborski zastupnici bi, kako se očekuje, trebali glasovati i o izmjenama i dopunama Zakonu o zaštiti životinja, kao i o prijedlogu migracijske politike do 2015. godine, kojoj je oporba zamjerila što nije dovoljno ambiciozna, te ne rješava populacijske i demografske probleme - iseljavanje mladih u inozemstvo te povratak Hrvata iz iseljeništva.

Glasovat će se i o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o državnim službenicima, kojima se i na ured predsjednika države proširuje zapošljavanje na određeno vrijeme bez javnog natječaja. Riječ je o zapošljavanju službenika koji trebaju doći i otići u Ured predsjednika, Vladu i ministarstva zajedno s državnim dužnosnicima, ali oporba tvrdi kako zakon dopušta da ih se rasporedi na slobodna radna mjesta u ministarstvu, odnosno da se radi o političkom kadroviranju.

Vladajući takvo tumačenje smatraju zlonamjernima, ističući kako se to odnosi samo na ranije zaposlene u ministarstvima, a da svi koji su došli s koalicijskom vlašću nakon isteka mandata moraju i otići.

Na glasovanju će biti i prijedlog odluke o imenovanju predsjednika, zamjenika i članove Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), iako oporba traži odgodu glasovanja zbog medijskih napisa da se protiv kandidata za predsjednika Vijeća HAKOM-a Dražena Lučića vodi kazneni postupak.