c S
Dnevne novosti

Sabor o imenovanju predsjednika i članova Vijeća HAKOM-a

22.02.2013 07:20 ZAGREB, 21. veljače 2013.(Hina), Zastupnici Hrvatskog sabora završili su poslijepodne raspravu o Prijedlogu odluke o imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), za koju su oporbeni zastupnici najavili da je neće podržati, odnosno zatražili da se odlučivanje odgodi.

U ime Kluba HDSSB-a Dražen Đurović rekao je kako ima dovoljno vremena da se o predsjedniku Vijeća HAKOM-a još malo raspravlja i razmotre zapravo kriteriji i način odabira tog predsjednika. "Zar mi zaista nemamo u državi još neki krug ljudi, i pametnih i obrazovanih i s nekim životnim i radnim referencama, koji mogu zaista konkurirati na neka radna mjesta, nego vrtjeti ponekad ciklički u intervalima od 10 godina kako se mijenja vlast, a ponekad i u kraćim, jedna te ista ili vrlo slična imena", upitao je.

Dosadašnji ravnatelj HAKOM-a Dražen Lučić koji je krajem prošle godine smijenjen, jer imamo novu ravnateljicu HAKOM-a Vesnu Gašpar, sjedi kod kuće i prima naknadu od 6 mjeseci u punom iznosu plaće i čeka da ga mi ovdje izglasamo za predsjednika Vijeća HAKOM-a. Ukoliko mi to ne učinimo prvih šest mjeseci on će još drugih šest mjeseci primati 50 posto plaće, istaknuo je Đurović. Obrazlažući u ime predlagatelja, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić kazao je da su predloženi kandidati stručne, neovisne, nestranačke osobe, s višegodišnjim radom u industriji i sustavu i kao takvi imaju potreban integritet.

Prošli su sva potrebna testiranja i imali su izuzetne rezultate, rekao je Antešić. Podsjetio je kako je Ministarstvo predložilo Vladi petero kandidata - Dražena Lučića za predsjednika, Domagoja Jurjevića za zamjenika, te Zdravka Jukića, Marijana Bolarića i Nikolu Popovića za članove Vijeća HAKOM-a. Prijedlog je prošao propisanu zakonsku proceduru Radne skupine koordinacije Vlade te je Vlada 14. veljače ove godine donijela prijedlog kojim predlaže Hrvatskom saboru da imenuje te osobe za Vijeće HAKOM-a.

Antešić je također podsjetio da je predloženi predsjednik Vijeća HAKOM-a Dražen Lučić za svoga mandata ravnatelja HAKOM-a završio postupak dodjele digitalne dividende kao završetak uspješnog višegodišnjeg prijelaza na digitalno odašiljanje televizijskog signala kojem je državni proračun postao bogatiji za preko 300 milijuna kuna te su postavljeni temelji za brži razvoj bežičnog širokopojasnog pristupa internetu na području Republike Hrvatske, što predstavlja jednu od prioritetnih politika Vlade RH. HAKOM što prije treba dobiti Vijeće budući da treba početi funkcionirati kako bi se krenulo s nužnim ulaganjima, regulacijom tržišta, zaključio je Antešić.