c S
Dnevne novosti

NSH: Zakon o poljoprivrednom zemljištu treba doraditi

22.02.2013 07:14 OSIJEK, 21. veljače 2013.Hina, Predsjednik Nezavisnih seljaka Hrvatske (NSH) Mato Mlinarić izjavio je u Osijeku kako se u donošenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu uplela politika, ali ta ga je stranka spremna poduprijeti uz određene dorade i prihvaćanje njezinih prijedloga.

Na konferenciji za novinare Mlinarić je rekao kako NSH među ostalim predlaže da u povjerenstvo za odlučivanje o dodjeli državnoga poljoprivrednog zemljišta uđu dva predstavnika jedinica lokalne samouprave, a u Upravno vijeće Agencije za poljoprivredno zemljište dva predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore.

Mlinarić smatra da bi predstavnici općina i gradova trebali imati uvid u taj postupak i sudjelovati u odlučivanju o tome tko će dobiti poljoprivredno zemljište te da se u toj agenciji ne može odlučivati o poljoprivrednicima bez njihovih predstavnika. Prije drugog čitanja u Hrvatskome saboru zakona o poljoprivrednom zemljištu - s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede trebalo bi održati sastanak kako bi se ti prijedlozi mogli prihvatiti, nakon čega će NSH poduprijeti taj zakon, koji jamči sigurnost jer omogućuje da se zemlja dobije na rok od 50 godina, rekao je Mlinarić.

Istaknuo je kako je HDZ imao gotovo 20 godina da riješi pitanje državnoga poljoprivrednog zemljišta, a bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković nije ga uspio riješiti ni u svojem gradu Iloku. Na novinarsko pitanje podupire li javne prosvjede seljačkih udruga, kojima je jedan od povoda upravo donošenje tog zakona, Mlinarić je odgovorio kako ih podupire jer drži da razloga za prosvjede ima više, od problema legalizacije do neisplate poticaja.

Mjerodavno ministarstvo obećalo je da će potpore biti isplaćene u siječnju, što se nije dogodilo, pa je nužno što prije pronaći novac u proračunu te isplatiti poticaje u punom iznosu jer poljoprivrednici ne idu bez razloga prosvjedovati po ovoj zimi, ustvrdio je Mlinarić.