c S
Dnevne novosti

Referendmski ustanak: prikupljeno više od 400 tisuća potpisa

25.02.2013 07:18 ZAGREB, 22. veljače 2013.(Hina), Devet dana nakon što je počelo prikupljanje potpisa za četiri referendumska pitanja, sakupljeno je više od 400 tisuća potpisa - po svakom pitanju više od sto tisuća, izvijestili su organizatori akcije - građanska inicijativa "Referendumski ustanak".

Prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o četiri pitanja - ponavljanju referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, zabrani prometovanja i prodaje genetički modificiranih organizama, poništenju prethodne privatizacije te zabrani rasprodaje prostora, resursa i imovine Hrvatske započelo je 13. veljače, a potpisi se prikupljaju u 52 grada na više od 120 lokacija.

Ocijenivši da se radi o impresivnom broju sakupljenih potpisa, predsjednik organizacijskog odbora Zoran Mihajlović pozvao je građane da se pridruže toj inicijativi. Zamolio je državne službe da izađu u susret i ne stvaraju probleme aktivistima sa štandovima jer je, kako je rekao, "akcija bitna za konsolidaciju društva". Istaknuo je da je akciju podržao i sindikalist Ozren Matijašević te brojne udruge.

Na novinarski upit ne kasne li s akcijom, budući da je jedno od pitanja na referendumu ulazak u Europsku uniju u koju Hrvatska ulazi 1. srpnja, Mihajlović je ustvrdio da ne kasne jer građani tada nisu pitani na ispravan način te da je također prekršen Ustav i zakon. Dodao je da su se građani u proteklih godinu dana više informirali, pa neka ponovno kažu što misle o EU.

"Smatramo da je to normalan, demokratski proces, a ako političari misle da je EU tako dobra opcija, ne vidimo problem da se raspiše referendum i da građani još jedanput kažu što misle. Naša iskustva s terena su dijametralno suprotna onome što politika tvrdi danas u Hrvatskoj", kazao je Mihajlović.

Koordinator štanda Referendumskog ustanka na Trgu bana Jelačića Dubravko Krčmarek apelirao je na medije da obavijeste građane da je inicijativa pokrenuta. Rekao je da, usprkos svim opstrukcijama, štandovi gdje se prikupljaju potpisi rade. Potpisi za četiri referendumska pitanja prikupljat će se do 27. veljače.