c S
Dnevne novosti

Pusić optimistična, Milanović i Janša finaliziraju dogovor

25.02.2013 07:10 ZAGREB, 22. veljače 2013.(Hina), Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u petak u Zagrebu da hrvatski i slovenski premijer Zoran Milanović i Janez Janša dovršavaju dogovor oko Ljubljanske banke, unatoč bojazni da Janša možda više neće biti premijer 10. ožujka kada bi se dvojica premijera trebala sastati i postići rješenje toga spora koji prijeti planiranom ulasku Hrvatske u EU 1. srpnja.

"Mi se dogovaramo o modelima rješenja, Milanović i Janša finaliziraju dogovor koji bi bio temelj za ratifikaciju Ugovora o pristupanju RH u EU u slovenskom parlamentu", rekla je Pusić, odgovarajući na pitanja novinara na tiskovnoj konferenciji u povodu predstavljanja Centra izvrsnosti MVEP-a.

Milanović i Janša trebaju se sastati 10. ožujka i usuglasiti se oko konačnog rješenja problema Ljubljanske banke. Međutim, Pozitivna Slovenija, stranka s najviše mandata u slovenskom parlamentu, u četvrak navečer je istaknula Alenku Bratušek kao mandatarku za sastav prijelazne vlade.

Bratušek je u petak najavila početak razgovora o programu nove vlade s Građanskom listom, Demokratskom strankom umirovljenika i Socijalnim demokratima s ciljem da se premijeru postojeće vlade Janši u parlamentu izglasa nepovjerenje.

Prva potpredsjednica vlade kaže da zbog unutarnjih prilika u Sloveniji nisu stali razgovori na stručnoj i političkoj razini i drži kako u slovenskoj javnosti i Državnom zboru postoji visok stupanj suglasnosti da je problem Ljubljanske banke potrebno što prije riješiti i ratificirati hrvatski pristupni ugovor. "Što god se tamo događalo, mislim da će taj proces ići kako je i zamišljeno", rekla je Pusić.