c S
Dnevne novosti

Merkel: Cipar kamen spoticanja za europske ambicije Turske

26.02.2013 07:12 ANKARA, 25. veljače 2013.(Hina/Reuters), Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je tijekom posjeta Ankari kazala da se zalaže za obnovu razgovora o odnosu Turske i Europske unije, ali da glavni kamen spoticanja i dalje ostaje spor oko podijeljenog Cipra.

Merkel, koja se nalazi u dvodnevnom posjetu Turskoj i koja zagovara "privilegirano partnerstvo" s Turskom umjesto punopravnog članstva u Uniji, kazala je kako bi bilo dobro otvoriti novo poglavlje u pregovorima Ankare s Bruxellesom. No, pitanje tzv. Protokola iz Ankare kojim bi se carinski sporazum Turske i EU-a proširio i na otvaranje turskih luka za robu s Cipra, što Turska ne želi prihvatiti, stoji na putu njezinim ambicijama glede članstva u EU.

"Danas sam rekla da bi trebali otvoriti novo poglavlje u pregovorima. Moram, međutim, dodati da sve dok se ne riješi pitanje Protokola iz Ankare, imat ćemo problema u otvaranju onolikog broja poglavlja koliko bi bilo dobro i primjereno", rekla je Merkel.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kazao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkom kancelarkom da bi Turska potpisala taj protokol pod uvjetom da se istovremeno potpiše sporazum o bezviznom režimu putovanja turskih državljana u Europu. Turska je pregovore o članstvu u EU započela 2005., godinu dana nakon ulaska Cipra u Uniju.

Cipar je od 1974. podijeljen između grčkog juga s međunarodno priznatom vladom i turskog sjevera. Turska je jedina zemlja koja priznaje samoproglašenu Tursku republiku Sjevernog Cipra. Turska se dugo žali da nema njemačku potporu u približavanju Uniji i optužuje EU za dvostruke standarde jer vodi pregovore, a nema tursko punopravno članstvo u vidu.

"Moja pozicija je poznata. Skeptična sam prema punopravnom članstvu, ali potpuno podržavam da se pregovori vode otvoreno. Pred nama je dug put", kazala je Merkel. Turska je zatvorila samo jedno od 35 poglavlja. Od ostala 34, Francuska, Cipar i Europska komisija blokirale su 21.