c S
Dnevne novosti

Marušić: Europska Srbija je nacionalni interes Hrvatske

26.02.2013 07:10 BEOGRAD, 25. veljače 2013.(Hina), Pomoćnik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić izjavio je u ponedjeljak na tribini u Beogradu da su europska Srbija i europska regija nacionalni interes Hrvatske te da je stoga Hrvatska spremna svoja teško stečena integracijska iskustva podijeliti sa Srbijom i drugim državama regije.

Sudjelujući na tribini o eurointegracijama u Skupštini Srbije Marušić je podsjetio da je put Hrvatske u Europsku uniju (EU), čija će 28. članica postati 1. srpnja ove godine, bio dug i nimalo lak, istaknuvši kako iskustva Zagreba pokazuju da je taj cilj ostvariv i da države regije mogu računati na suradnju i pomoć Hrvatske u eurointegracijskom procesu.

Šef hrvatske misije pri EU u Bruxellesu i glavni pregovarač Hrvatske o članstvu sa EU Vladimir Drobnjak ocijenio je na tribini da nitko u Bruxellesu ne sumnja da će Srbija biti dio EU, ali nije želio procjenjivati kad bi Srbija mogla dobiti pretpristupni datum za pregovore o članstvu sa EU. "Europski put je težak i mukotrpan. Mogu vas blokirati ovdje i ondje, ali ne mogu blokirati vašu odlučnost da provodite reforme kod kuće.

Najvažniji u ovom procesu su otpornost, optimizam i realizam, ali svaka kap znoja na kraju se zlatom vraća", istaknuo je Drobnjak i napomenuo da mora postojati suglasnost o članstvu u EU kao cilju i profesionalni pregovarački tim, podsjetivši da ga Hrvatska nije mijenjala tijekom cijelog devetogodišnjeg pregovaračkog procesa sa EU. "Neka od iskustava Hrvatske mogu vam koristiti, jer smo mi jedina država koja sama postaje članica Unije, za razliku od ranijih grupnih pristupanja, prvi smo imali mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja i prva smo država-kandidat bili koja je prvo otvorila Poglavlje 23 - pravosuđe i osnovna prava", napomenuo je Drobnjak.

On je također naglasio i da će Europska komisija (EK) "biti najveći prijatelj Srbiji" u eurointegracijskom procesu. Podsjetio je također da se potpora eurointegracijama u Hrvatskoj mijenjala tijekom devetogodišnjih pregovora, ali da je entuzijazam javnosti održavan tako što se "konačni cilj nikada nije dovodio u pitanje”. Šef delegacije EU u Srbiji Vincent Degert istaknuo je nadu da odnosi Beograda i Zagreba u regionalnom kontekstu "mogu biti kao suradnja Pariza i Berlina na razini EU".

Ravnatelj srbijanskog ureda za eurointegracije Milan Pajević ocijenio je da će u pregovorima s EU, kad god da počnu, Srbija biti "u prednosti jer ima iskustva Hrvatske u ovom procesu". Ranije tijekom dana Hrvoje Marušić i Vladimir Drobnjak istaknuli su u razgovoru s potpredsjednicom srbijanske vlade Suzanom Grubješić spremnost Hrvatske da Srbiji stavi na raspolaganje znanje i iskustvo iz eurointegracijskog procesa.

Kako je priopćeno nakon sastanka hrvatskih dužnosnika s potpredsjednicom srbijanske vlade, Grubješić je u razgovoru istaknula da su odnosi Hrvatske i Srbije u usponu i da je nužno ojačati suradnju dvije zemlje na svima razinama, budući da je regionalna suradnja jedan od temeljnih načela na kojima počiva EU, kojoj Srbija teži.