c S
Dnevne novosti

Vlada: smanjenje bruto plaća za tri posto zaposlenima u državnim i javnim službama

01.03.2013 07:24 ZAGREB, 28. veljače 2013. Hina, Vlada je prihvatila uredbe i odluke o smanjenju bruto plaća zaposlenih u državnim i javnim službama za tri posto, a smanjenje će se provesti na plaćama za ožujak, koje će biti isplaćene u travnju.

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je na sjednici da Vlada sa sedam uredbi i četiri odluke operacionalizira odluku o smanjenju bruto plaća za tri posto većine državnih i javnih službenika, osim zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu. Učiteljima i nastavnicima će koeficijenti prvo biti povećani za šest posto, pa onda smanjeni za tri posto, tako da će im plaće porasti za 2,82 posto, rekao je Bauk.

Istodobno je za tri posto smanjena i osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika, koja će iznositi bruto 4.491 kunu, te osnovica za plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika u bruto iznosu od 4.727,6 kuna. Za mijenjanje koeficijenata državnim dužnosnicima, državnim revizorima, sucima i zaposlenima u pravosudnom sustavu treba izmijeniti nekoliko zakona, pa je Vlada odlučila smanjiti njihove plaće kroz privremeno smanjenje osnovice.

U obrazloženju Vlada je kao razlog smanjenja koeficijenata u državnim tijelima, javnim službama, Poreznoj i Carinskoj upravi, policiji, diplomaciji te djelatnim vojnim osobama navela "značajne uštede u proračunu". Također se napominje da se osim smanjenja koeficijenata ujedno usklađuju koeficijenti zaposlenih u agencijama s koeficijentima državnih službenika, u agencijama u kojima to dosad nije učinjeno.