c S
Dnevne novosti

Josipović u Salzburgu s Pahorom o ratifikaciji pristupnog ugovora

01.03.2013 07:18 ZAGREB, 28. veljače 2013.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović putuje u petak u Salzburg gdje će primiti visoko priznanje Europske akademije znanosti i umjetnosti zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, s kojim će se bilateralno sastati i razgovarati o ratifikaciji Ugovora o pristupanju RH u EU u parlamentu Slovenije, jedine članice EU-a koja još nije počela taj postupak.

Josipović i Pahor sastat će se u subotu nakon svečane sjednice akademije na kojoj će uz ruskog predsjednika Vladimira Putina biti proglašeni zaštitnicima te ugledne znanstvene ustanove. Putin neće osobno prisustvovati svečanosti, nego će u njegovo ime priznanje primiti ruski veleposlanik u Austriji. Europska akademija, osnovana 1990. i sa sjedištem u Salzburgu, dodjeljuje titulu zaštitnika („protector“) političarima koji podupiru europsku ideju i suradnju unutar Starog kontinenta.

Nekoliko europskih monarha te bivši i sadašnji predsjednici Njemačke, Austrije, Italije, Švicarske, Grčke, Slovačke, Mađarske neki su od dosadašnjih dobitnika toga priznanja akademije koja ima 1.500 članova, znanstvenika i istraživača, filozofa i umjetnika iz cijeloga svijeta, među kojima je 28 dobitnika Nobelove nagrade kao i papa u odlasku Benedikt XVI. Predsjednik Josipović će se u petak u Salzburgu, gradu na zapadu Austrije, sastati s predstavnicima hrvatske zajednice u toj zemlji u kojoj živi oko 50.000 Hrvata, većinom u pokrajini Gradišće.

Susret Josipovića i Pahora bit će njihov prvi sastanak otkako je bivši slovenski premijer u prosincu prošle godine izabran za predsjednika Slovenije, koja ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora uvjetuje rješenjem problema prenesene štednje hrvatskih građana iz Ljubljanske banke. Pahor je sredinom veljače nakon sastanka s čelnicima parlamentarnih stranaka izjavio da će sve stranke podržati ratifikaciju kad dođe do dogovora o Ljubljanskoj banci.

U međuvremenu je pala konzervativna vlada Janeza Janše, koji bi se kao predsjednik tehničke vlade trebao 10. ožujka sastati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i postići politički sporazum oko rješenja što su ga ranije ispregovarali hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i bivši šef slovenske diplomacije Karl Erjavec uz pomoć financijskih stručnjaka dviju zemalja. Mandatarka nove slovenske koalicijske vlade Alenka Bratušek izjavila je u srijedu da je ratifikacija ugovora u Državnom zboru ne samo pitanje dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom nego i slovenski strateški interes.

Bratušek je dodala da je Janša prekršio dogovor kod predsjednika Pahora o postupku ratifikacije, ali očekuje da će i njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) poduprijeti ratifikaciju u parlamentu za koju je potrebna dvotrećinska većina. Uz Sloveniju, hrvatski pristupni ugovor još trebaju ratificirati Njemačka, Belgija, Danska i Nizozemska kako bi Hrvatska 1. srpnja postala punopravna članica Unije.