c S
Dnevne novosti

Hrvatska prvi puta povlači svoje vojnike iz misije UN-a

01.03.2013 07:12 ZAGREB, 28. veljače 2013.(Hina), Hrvatska je u četvrtak, prvi puta otkako sudjeluje u mirovnim misijama UN-a, donijela odluku o povlačenju svojih vojnika iz jedne od tih misije, a hrvatske vojnike povlači iz misije UN-a na Golanu zbog toga što im se ne može zajamčiti sigurnost.

Odluka o povlačenju hrvatskih vojnika iz misije UN-a na Golanu u kojoj sudjeluje od 2008., kako je rekao premijer Zoran Milanović na sjednici vlade donesena je zbog toga što hrvatskim vojnicima u toj misiji nije zajamčena sigurnost nakon pisanja svjetskih medija o tome da Hrvatska navodno prodaje oružje sirijskim pobunjenicima. Premijer Milanović je istaknuo da je donesena u dogovoru s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Milanović je rekao da će se hrvatski vojnici ubrzano povući, u skladu s procedurom, a o tome je obavijestio i austrijskog kancelara Wernera Faymanna budući da hrvatski vojnici na Golanu svoju misiju obavljaju u okviru austrijske bojne. Siriju već gotovo dvije godine potresaju oštri sukobi između snaga režima Bashara al-Assada i ustanika koji su prerasli u rat u kojem je do sada ubijeno više od 70.000 ljudi.

U svjetskim medijima nedavno se pojavila vijest da sirijski ustanici dobivaju oružje iz Hrvatske, što je službeni Zagreb opovrgnuo. "Time naši vojnici bivaju izloženi nepredvidivim rizicima. Naša je odgovornost i zadaća da o tome razmišljamo i, kad je potrebno, djelujemo", kazao je na sjednici vlade Milanović. Misija UN-a na Golanskoj visoravni (UNDOF) uspostavljena je rezolucijom 350 Vijeća sigurnosti UN-a 1974.

Ta je rezolucija ustanovila crtu razdvajanja između Izraela i Sirije nakon Jom kipurskog rata 1973., i kao ciljeve vojne misije UN-a odredila održavanje prekida vatre između Izraela i Sirije, nadgledanje razdvajanja izraelskih i sirijskih snaga kao i nadzor područja razdvajanja. Mandat UNDOF-a otada se obnavlja svakih šest mjeseci. Trenutačno u misiji UNDOF-a ima 1.013 vojnika iz Hrvatske, Austrije, Indije i Filipina, 40 pripadnika međunarodnog osoblja te stotinjak civila.

Hrvatski kontingent u promatračkoj misiji UN-a na Golanu trenutačno broji 97 ljudi. Prva dvojica časnika Hrvatske vojske upućeni su u tu misiju u svibnju 2008., a prva postrojba OS RH u sklopu UNDOF-a poslana je u lipnju iste godine. Hrvatska je na Golansku visoravan prvi puta uputila postrojbu na razini satnije, a hrvatski kontingent na Golan je otputovao na poziv UN-a, te uz suglasnost Sirije i Izraela.

Hrvatska sudjeluje u brojnim mirovnim misija Ujedinjenih naroda, a svoje sudjelovanje započela je upućivanjem 10 vojnih promatrača u mirovnu operaciju pod okriljem UN-a u Sierra Leoneu 1999. Od 1999. do danas, prema podacima MORH-a, u 19 mirovnih misija UN-a sudjelovalo je više od 1.300 pripadnika OS RH. Golanska visoravan ključno je pitanje mirovnih pregovora između Sirije i Izraela. Nakon proglašenja Države Izrael 1948. i izraelsko-arapskih ratova koji su uslijedili, Golan je ponovno postao mjesto oštrih sukoba.

Izrael je okupirao Golan od Sirije u posljednjim fazama Šestodnevnog rata 1973., a dvije zemlje su 1974., nakon Jom kipurskog rata, potpisale prekid vatre, nakon čega su na Golan stigli pripadnici mirovnih snaga UN-a (UNDOF). Izrael je 1981. unilateralno anektirao Golan, ali taj korak nije priznala međunarodna zajednica.