c S
Dnevne novosti

Milanović: zakon o strateškim investicijama onemogućit će ucjene "lokalnih igrača"

01.03.2013 07:22 ZAGREB, 28. veljače 2013.(Hina), Premijer Zoran Milanović poručio je da prijedlog zakona o strateškim investicijama predviđa dosad najtransparentniji model poticanja i upravljanja investicijama, koji će zamijeniti dosadašnji sustav u kojem je gotovo svaki "lokalni igrač" mogao ucjenjivati investitora daleko od javnosti.

Milanović je na Vladinoj sjednici odgovorio kritičarima novog zakona, ocjenivši da oni koji mu se protive nisu posvetili dovoljno pozornosti i nisu dovoljno proučili taj prijedlog. Model koji Vlada predlaže je, upravo suprotno tome što neki u javnosti tvrde, "nešto najtransparentnije što se do sada pojavilo i što će se pojaviti", rekao je Milanović.

Utjecaj na strateške investicije više neće biti raspršen na pedeset ili stotinu mjesta u zemlji, nego će biti na jednom mjestu pa će time biti svakome dostupan i vidljiv, a svaka eventualna nepravilnost, manipulacija ili neželjena radnja bit će svima pred očima, naglasio je premijer.

"Čak i ako to ne bude savršeno, vidjet će se da nije savršeno, pa je šteta koja zbog toga možda nastane u svakom trenutku ispravljiva, jer se možemo povući korak natrag", kaže Milanović. Time će nestati dosadašnji sustav u kojem je gotovo svaki "lokalni igrač" mogao ucjenjivati investitora daleko od javnosti i daleko od transparentnosti.

"Dolazi sustav u kojem će strateške odluke biti centralizirane, ne kao u nekom srednjovjekovnom kraljevstvu ili prosvjećenom carstvu nego kao u modernoj državi", rekao je premijer. Onaj tko ima prigovore na takav model, u svakom trenutku će puno jasnije nego do sada vidjeti o čemu se radi i moći će uprijeti prstom i reći - prodajete hrvatsku imovinu, prodajete šume, rijeke, dodao je.

"Tog se sustava ne bojimo, ako ne bude funkcionirao vratit ćemo se na dosadašnji sustav koji je dokazano uspješan. Vidimo koliko je uspješan", ironično je zaključio Milanović.