c S
Dnevne novosti

Vandoren vjeruje da će problemi između RH i Slovenije na vrijeme biti riješeni

05.03.2013 07:16 SPLIT, 4. ožujka 2013.(Hina), Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren izrazio je u ponedjeljak očekivanje da će poteškoće između Hrvatske i Slovenije biti na vrijeme prevladane, prije 1. srpnja 2013. kada Hrvatska treba ući u EU.

"Slovenija možda može biti problem ali moramo vjerovati da će se to riješiti prije 1. srpnja ove godine", rekao je Vandoren, odgovarajući na pitanja novinara u Splitu, gdje je nazočio svečanosti primopredaje dva plovila za potrebe pomorske policije a koja su financirana programom Europske unije za Hrvatsku IPA 2008.

Vandoren je također rekao kako je Hrvatska vrlo ambiciozna i želi što je moguće prije ući i u schengenski režim. "Hrvatska je pokazala odlučnost u poštivanju rokova te sam siguran da će i to (schengenski kriteriji) biti u kratkom roku riješeni. To ovisi i o zemljama članicama" Europske unije koje će odrediti konačni ishod, rekao je Vandoren.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je također nazočio svečanosti primopredaje dvaju plovila za nadzor pomorske granice na Jadranu, u izjavi novinarima istaknuo je kako je cilj Hrvatske da u razdoblju od dvije godine nakon ulaska u Europsku uniju bude spremna i za ulazak u schengensko područje.

Kao članica, Hrvatska će imati na raspolaganju sredstva namijenjena pripremi države za provedbu schengenske pravne stečevine. Ostojić je rekao da će Hrvatska tim sredstvima, na koja će dodati 25 posto svojih sredstava, dodatno opremiti graničnu policiju i na 'plavoj granici' (morskoj) i na 'zelenoj granici' (kopnenoj). On vjeruje kako će u dvogodišnjem razdoblju nakon ulaska u EU, Hrvatska ispuniti schengenske kriterije te da će hrvatska policija biti spremna za nadzor schengenske granice.

Pojasnio je kako je sada težište na kopnenoj granici. "Mi od 90 graničnih prijelaza u ovom trenutku za 14 njih ispunjavamo uvjete za Schengen, a angažirat ćemo se da i preostale osposobimo za schengensku granicu", kazao je Ostojić. Vandoren je u svom govoru na svečanosti primopredaje plovila istaknuo kako Hrvatska treba sklopiti sporazume o policijskoj suradnji sa zemljama s kojima takav sporazum još ne postoji.

Na upit novinara o kojim se zemljama radi, ministar Ostojić je kazao kako se radi o Crnoj Gori, Srbiji i BiH. "Moram reći da je to na stručnoj razini već odrađeno, i u vrlo skorom razdoblju, a to mora biti gotovo prije ulaska Hrvatske u EU, potpisat ćemo takve sporazume i sa tim zemljama", dodao je Ostojić.