c S
Dnevne novosti

Ministri kulture regije poduprli zajedničku nominaciju stećaka na popis UNESCO-a

06.03.2013 07:16 JAHORINA, 5. ožujka 2013.Hina, Hrvatska nastavlja predano raditi na pripremi nominacijskog dosjea koji bi omogućio uvrštavanje stećaka na popis svjetske kulturne baštine, kazala je u utorak hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na sastanku ministara regije posvećenom nominaciji stećeka za UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, održanom na Jahorini kod Sarajeva.

Istaknula je kako je ovo projekt koji iskoračuje iz dosadašnje prakse i može biti model buduće suradnje. "Stećci su ono što određuje naš zajednički kulturni identitet, iako se on kasnije razvijao u različitim pravcima", istaknula je Zlatar Violić podsjećajući kako i UNESCO snažno podupire ovakve zajedničke projekte. Dodala je kako uopće ne dvoji da će projekt biti realiziran u planiranim rokovima.

"Vjerujem da ćemo imati 'put stećaka' kroz sve naše zemlje i zbog toga je riječ ne samo o promociji i očuvanju baštine nego i razvojnom momentu za sve naše zemlje", kazala je Zlatar Violić. Na temelju inicijative pokrenute 2009. godine stećci su 2011. upisani na tentativnu listu UNESCO-a. Riječ je o više od 70 tisuća stećaka na 3.300 različitih lokaliteta u sve četiri države.

U Hrvatskoj je poznato više od 400 lokaliteta sa stećcima i to u južnim dijelovima zemlje, ponajviše u zaleđu dalmatinske obale, a negdje i na samoj obali, od Konavala do sjeverne Dalmacije te u južnom i središnjem dijelu Like. "Upis na tentativnu listu prva je faza koja je uspješno završena", kazao je ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović ističući kako se sada radi na nominacijskom dosijeu.

Ukoliko dosije bude prihvaćen, stručnjaci UNESCO-a na terenu će provjeriti stanje nekropola i donijeti preporuku o tome mogu li biti uvrštene na popis svjetske kulturne baštine. Konačnu suglasnost UNESCO bi za to mogao dati 2014. godine. Prvotno je planirano nominacijski dosje predati Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a u ožujku, no niz je razloga uvjetovalo odgodu, a sudionici sastanka ocijenili su kako je ipak najvažnije posao završiti do kraja godine.

"Ako se nas četvero ministara opredijeli da se to završi, tehnički dio neće biti problem", kazao je Nović. Srbijanski ministar kulture Bratislav Petrović također je istaknuo kako je važno da cijeli projekt teče kao inicijativa država regije. Dodao je kako je bitno izbjeći bilo kakvo politiziranje teme stećaka i nominaciju plasirati kao isključivo kulturni projekt. Petrović je obećao kako će i Srbija poduzeti sve da na vrijeme obavi svoj dio posla na pripremi nominacijskog dosjea.

Crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović potvrdio je potporu vlade svoje zemlje projektu zajedničke nominacije stećaka za upis na popis svjetske kulturne baštine. "Očekujemo kako će ovo biti dokaz da postoji još puno tema koje zajednički možemo valorizirati", kazao je Mićunović ističući kako je ovo izvanredan primjer suradnje četiri države koje s tržištem od 16 do 17 milijuna ljudi imaju ogroman potencijal, posebice ne turističkom planu u kojega se mogu ugraditi i ovakvi projekti.