c S
Dnevne novosti

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak protiv ravnatelja HRT-a Radmana

07.03.2013 07:14 ZAGREB, 6. ožujka 2013.(Hina), Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je protiv glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana pokrenulo postupak za utvrđivanje sukoba interesa, s obzirom na saznanja da je on osnivač i direktor tvrtke Nautar d.o.o. koja se bavi i promidžbom te propagandom, dakle djelatnostima za koja se mogu javiti kao sudionici oglašavanja na nacionalnom radiju i televiziji.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković rekla je kako je saborskom odlukom o imenovanju za glavnog ravnatelja HRT-a Radman ušao u krug dužnosnika za koje je nadležno Povjerenstvo, koje spornim smatra to što iz uvida u sudski registar proizlazi da je on osnivač i direktor tvrtke Nautar koja u svom predmetu poslovanja između ostalog ima i djelatnosti promidžbe, reklame i propagande. "Smatram da je riječ o okolnostima koje su nespojive s odredbama zakona te stoga predlažem da se donese odluka o pokretanje postupka, koja se očituje u činjenici da Goran Radman kao dužnosnik ne može biti direktor trgovačkog društva, tim više što to trgovačko društvo u svojim poslovnim djelatnostima ima one za koje se može javiti kao sudionik oglašavanja na HRT-u", poručila je.

Povjerenstvo je postupak pokrenulo i protiv zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesarika, jer Povjerenstvo nije izvijestio da je, iako izabran na tu dužnost, nastavio obnašati funkcije predsjednika upravnih vijeća u HZZO-u te zagrebačkom KBC Sestre Milosrdnice i KBC Split. Bez obzira što je protiv Cesarika podnesena anonimna prijava, Povjerenstvo će postupak voditi po službenoj dužnosti. Postupak za utvrđivanje postojanja sukoba interesa pokrenut je i protiv Ivana Šanteka, HDZ-ovog saborskog zastupnika i bivšeg zamjenika sisačko-moslovačkog župana, za kojega je utvrđeno da je 2004. i 2005., uz plaću kao zamjenika župana, primao i naknade za članstvo u Županijskoj skupštini (ukupno 24.942 kune) i poglavarstvu (62.559 kune). "Trebalo bi pokrenuti postupak da se utvrdi je li dužnosnik u određeno vrijeme obnašao više dužnosti i za to dobivao naknade", kazao je član povjerenstva Davorin Ivanjek.

Povjerenstvo će provjeravati i slučaj predsjednika Uprave kutinske Petrokemije Josipa Jagušta, s obzirom na pisanje medija da posjeduje nekretnine u Londonu i na zagrebačkom Pantovčaku koje nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici, a odlučivat će i je li se u sukobu interesa našao župan Međimurske županije Ivan Perhoč koji osim na toj dužnosti sjedi i na čelu Nadzornog odbora tvrtke Međimurske vode. Zbog članstva u tom nadzornom odboru postupak je pokrenut i protiv gradonačelnika Čakovca Branka Šalamona, načelnika općine Nedelišće Mladena Horvata, načelnika općine Sveti Martin na Muri Franje Makovca, načelnice općine Pribislavec Višnje Ivačić, te načelnika općine Kotoriba Ljubomira Grgeca.

Postupak je pokrenut i protiv Stanka Zrilića, za kojega je utvrđeno da je uz dužnost zamjenika župana Zadarske županije predsjedavao nadzornim tijelom tvrtke Gortan Zadar i zastupao poduzeće Gortan građenje. Provjeravat će se i slučaj zamjenice brodsko-posavskog župana Ružice Vidaković, koja je prijavljena da je uz tu dužnost predsjedavala Upravnim vijećem Doma za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu. Prijavljena je i da je prostorije tog doma koristila za potrebe svoje stranke (HSLS), bez plaćanja koristila usluge frizerskog salona u sklopu Doma, a radnike koji su obavljali poslove u Domu koristila i za radove u svom stanu.

Da li su u sukobu interesa Povjerenstvo će odlučivati i u odnosu na načelnika općine Lećevica Jozu Matasa i njegova zamjenika Antu Klepića, s obzirom na to da su uz te dužnosti obnašali i visoke funkcije u općinskim komunalnim poduzećima te za to dobivali naknade. Postupak je pokrenut i protiv bivšeg generalnog direktora Hrvatskih voda Davorina Androšića, zato što je u vrijeme dok je obnašao tu dužnost bio i direktor jednog trgovačkog društva vezanog uz vodoprivredu, kao i protiv bivšeg člana Uprave Hrvatskih šuma Damira Felaka koji je za obnašanja te dužnosti bio i predsjednik Komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije te za obje funkcije dobivao naknadu.

Povjerenstvo će provjeravati i slučaj zamjenice načelnika općine Topusko Jelene Roknić, zbog prijave da je uz tu dužnost radila i kao v.d. ravnateljice općinske knjižnice i čitaonice, kao i predmet vezan uz Melaniju Milović, zamjenicu načelnice općine Jasenovac, koja je istovremeno i direktorica radio postaje u Novskoj. Postupak je pokrenut i protiv načelnika općine Sućuraj Ivana Vitalija, koji nije svoje vlasničke udjele u tvrtki Sućuraj prenio na drugu osobu, kao i protiv Nade Balen, vanjske članice saborskog Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu, budući da Povjerenstvo spornim smatra istovremeneno njezino članstvo u tom odboru te čelno mjesto jedne nevladine udruge.

Po službenoj dužnosti Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv direktorice Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Marije Hrebac, kako bi utvrdilo je li u skladu sa zakonom to što je zastupala interese grupacije Orco oko Sunčanog Hvara da bi potom došla na čelo spomenute agencije, koja posjeduje 12 posto udjela u Sunčanom Hvaru. Budući da Povjerenstvu na njegov višekratni zahtjev nije poslao svoju imovinsku karticu, postupak je pokrenut protiv Antona Brajkovića predsjednika Uprave tvrtke Uljanik.