c S
Dnevne novosti

Pokrenut postupak za utvrđivanje sukoba interesa protiv Jakovine

07.03.2013 07:10 ZAGREB, 6. ožujka 2013.(Hina), Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak za utvrđivanje sukoba interesa protiv ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine jer nije na vrijeme prenio upravljačka prava nad svojom tvrtkom na drugu osobu, što je bio dužan po zakonu.

Članica Povjerenstva Branka Lukačević-Gregić je, dok je kao izvjestiteljica predstavljala predmet, kazala kako postupak protiv ministra Jakovine treba pokrenuti po službenoj dužnosti temeljem saznanja samog Povjerenstva koja ukazuju na moguće postojanje sukoba interesa. Istaknula je kako iz Registra imovinskih kartica dužnosnika proizlazi da je ministar Jakovina svoju prvu imovinsku karticu podnio 11. studenoga 2009. kao načelnik Općine Bukovlje, a potom još jednu 4. svibnja 2011.

U tim je imovinskim karticama naveo da je stopostotni vlasnik tvrtke TJ Promet no tek je ugovorom iz studenog prošle godine svoja upravljačka prava prenio na drugu osobu pod pritiskom javnosti. "Iz navedenog proizlazi da je u razdoblju od stupanja na snagu Zakona pa sve do prijenosa prava 9. studenoga 2012. definitivno bio u sukobu interesa i predlažem da se donese odluka o pokretanju postupka", kazala je Lukačević-Gregić.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković rekla je kako, utvrdi li se Jakovini postojanje sukoba interesa, postoje svi uvjeti da Povjerenstvo može izreći sankcije iako je Jakovina u međuvremenu ispravio pogrešku i prenio svoja upravljačka prava. "Postoje uvjeti za donošenje sankcije, samo je pitanje koje vrste", kazala je Orešković, ali i naglasila kako donošenje odluke o pokretanju postupka ne znači i da je dužnosniku utvrđen sukob interesa.

To će se, dodala je, utvrđivati naknadno u postupku te, utvrdi li se sukob interesa, i izreći sankcije - opomena, uskrata dijela neto plaće ili objava odluke Povjerenstva o utvrđenom sukobu interesa što u Povjerenstvu ističu i kao svoje glavno oružje.