c S
Dnevne novosti

Sindikat MUP-a kazneno prijavio Ostojića zbog zlouporabe

07.03.2013 07:08 ZAGREB, 6. ožujka 2013.(Hina), Opći sindikat MUP-a podnio je kaznene prijave protiv ministra unutarnjih poslova Rajka Ostojića zbog prekoračenja rokova u kojima se policajcima trebalo omogućiti polaganje ispita za policijska zvanja te probijanja MUP-ova proračuna u 2012. za 200 milijuna kuna.

Sindikat tereti ministra i njegovu pomoćnicu za pravne poslove Sanju Čanković zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno nečinjenja jer godinu dana od donošenja uredbe o uvjetima za stjecanje policijskog zvanja u studenom 2011. nije donesen pravilnik koji bi propisao način polaganja ispita za policijska zvanja. Zbog tog nečinjenja policajci s višom stručnom spremom ostali su u zatečenim zvanjima s nižim dodacima za zvanje, a nisu se mogli ni kandidirati na natječajima i internim oglasima za bolja radna mjesta, objasnio je Hini predsjednik tog manjinskog sindikata u MUP-u Siniša Mihelić.

Sindikat ministra tereti i zbog prekoračenja proračuna, odnosno jer po Zakonu o fiskalnoj odgovornosti nije osigurao funkcioniranje proračuna. "Članstvo traži odgovor zbog čega su policijskim službenicima ukinute božićnice i regres te smanjeni troškovi prijevoza. Svega smo se odrekli ali je ipak prekoračen proračun", rekao je Mihelić, dodavši da su prijavu podnijeli temeljem javno objavljenih podataka. Glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš tvrdi da je pravilnik o unutarnjem redu MUP-a stupio na snagu 28. srpnja prošle godine i da su od 1. kolovoza lani do 1. siječnja ove godine policajcima, državnim službenicima i namještenicima izdana rješenja o imenovanju, izboru i rasporedu.

Policajci s nižim zvanjem od zvanja koje je propisano za radno mjesto na koje su raspoređeni moraju u roku od godine dana položiti ispit za to radno mjesto, rekao je Miljuš. Dodao je da od 1. ožujka počinje provođenje ispita za policijska zvanja u sjedištu MUP-a tako da će svi policajci moći na vrijeme položiti ispit.

No, sindikat pita zašto policajci dosad nisu mogli polagati ispite, s obzirom da su već prošli interni natječaji za brojna radna mjesta na koja su se mogli javljati policajci s višim zvanjima. Kad je riječ o prijavi zbog prekoračenja rashodovne strane proračuna Miljuš je kazao da je proračun MUP-a za 2012. iznosio 4,379 milijardi kuna, a da su ukupni rashodi iznosili 4,273 milijarde kuna što, po njegovim riječima, znači da MUP ima višak, da nije došlo do prekoračenja srestava i da nema povrede Zakona o fiskalnoj odgovornosti.