c S
Dnevne novosti

Regulativa financiranja političkih kampanja poboljšana, no, još ima problema

08.03.2013 07:14 RIJEKA, 7. ožujka 2013.(Hina), Hrvatska je znatno poboljšala regulativu o financiranju političkih kampanja, ali problemi još nisu nestali, ocijenio je profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Zdravko Petak na današnjoj tribini o financiranju političkih kampanja koju je organizirao Transparency International Hrvatska.

Hrvatska je ušla u red zemalja koje ozbiljno promišljaju problematiku regulacije političkih kampanja, rekao je Petak ističući da se problemi pojavljuju zbog ostataka netransparentnosti i nedovoljno kvalitetne provedbe propisa. U kontroli i mogućem kažnjavanju pri zatečenim nepravilnostima važno je djelovanje neovisnog tijela, Državnog izbornog povjerenstva (DIP) koje bi, ustvrdio je Petak, moralo biti djelotvornije.

Bitno je uspostaviti mehanizme javnog objavljivanja podataka o financiranju kampanje, kontrolu donacija, pri čemu ne smije biti anonimnih, mora biti utvrđena visine donacije, potom kontrola troškova i program javnog financiranja u kojem se razmjerno izdašno i na kontroliran način dodjeljuje novac strankama ili kandidatima iz državnog ili lokalnih proračuna, rekao je Petak. Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala Hrvatska, organizatora tribine, najavio je slične po svim značajnijim hrvatskim gradovima.

Obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić ocijenio je da je transparentnost financiranja kampanja bolna točka od prvih demokratskih izbora. Želim vjerovati u drugačiju Hrvatsku nego što je to danas, kazao je Vujić bitnim naglasivši uspostavljanje jednakih kriterija za sve.Jadranka Jurinjak iz Ministarstva uprave izložila je osnove pravnog okvira fiannciranja političkih kampanja uključujući detalje o nužnom otvaranju posebnih računa za kampanje, ograničenjima iznosa za donacije, rokovima u kojima se mogu primati, nužnosti objave podataka o donacijama, troškovima i medijskom oglašavanju.

Po novim zakonskim odredbama kandidati koje su predložile političke stranke mogu svoje podatke o izvorima financiranja kampanje objaviti na internetskim stranicama stranke. Izbjegavanja vođenja poslovnih knjiga za trajanja kampanje više nije prekršajno već kazneno djelo. Među onima koji ne smiju financirati političke kampanje su strane države, strane političke stranke i strane pravne osobe, naša državna tijela, udruge radnika i poslodavaca, vjerske zajednice, humanitarne udruge pa i jedinice lokalne samouprave, osim u okvirima dodjele zakonskih sredstava iz njihovih proračuna, podsjetila je Jurinjak.