c S
Dnevne novosti

BiH i EK rade na ublažavanju posljedica ulaska Hrvatske u EU

11.03.2013 07:08 MOSTAR, 10. ožujka 2013.(Hina), Europska komisija zajedno s vlastima Hrvatske i BiH radi na iznalaženju rješenja kako bi se ublažile negativne ekonomske posljedice ulaska Hrvatske u EU na BiH, rekao je Peter Stano, glasnogovornik europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea u intervju za novinsku agenciju Federacije BiH (FENA) objavljenom u nedjelju .

"Kako bi ublažila moguće negativne posljedice na BiH i njezine građane, komisija zajedno s BiH i Hrvatskom radi na pronalaženju načina za olakšavanja protoka ljudi i dobara između dviju zemalja nakon pristupanja Hrvatske", rekao je Stano.

Po njegovim riječima Europska komisija sada radi na uspostavljanju posebnog režima protoka robe iz BiH kroz hrvatsku luku Ploče nakon ulaska Hrvatske u Uniju 1. srpnja 2013. Glasnogovornik Stano je pojasnio da složeni mehanizam nadzora u BiH ne pridonosi sigurnosti hrane biljnog i životinjskog podrijetla.

"Što se tiče izvoza osjetljivih životinjskih proizvoda u EU, važno je imati pouzdan lanac nadzora prehrambenih proizvoda. Koordinacija zadataka državnih Ureda za veterinarstvo i sigurnost hrane s inspektoratima i laboratorijima na razini entiteta nije dovoljno jasna da bi osigurala uspjeh. Ukoliko se otkrije virus u mesu, mora biti moguće otkriti uzrok", pojasnio je Stano.

Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji će po njegovim riječima imati pozitivan učinak za BiH ako se ova zemlja usredotoči na reforme. Pri tome je potaknuo vlasti u BiH na reformu svoga zakonodavstva i usklađivanje s EU-om što će joj donijeti politički i ekonomski napredak.