c S
Dnevne novosti

U Azerbajdžanu 19 hrvatskih tvrtki, pred potpisivanjem novi ugovori

12.03.2013 07:16 ZAGREB, 11. ožujka 2013.(Hina), Devetnaest hrvatskih tvrtki posluje u Azerbajdžanu ili su pred sklapanjem poslova u toj energentima bogatoj kavkaskoj zemlji, a nakon sastanka gospodarstvenika i dužnosnika dviju zemalja u ponedjeljak u Zagrebu očekuje se još niz konkretnih poslova, ocijenili su u sudionici hrvatsko-azerbajdžanskog poslovnog foruma.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i azerbajdžanski kolega Ilham Alijev, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, također su bili na sastanku na kojem je svoje proizvode i usluge ponudilo 30-tak hrvatskih tvrtki poput Viadukta, Končara, Uljanika, Plinacroa, Leda i Geofotoa. "Rezultate sastanka najbolje je sažeo predsednik Alijev koji je je rekao kako je očekivao informativni sastanak, a on se pretvorio u operativni", izjavio je novinarima predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević nakon foruma u hotelu "Esplanade".

"Postoji veliki potencijal u hrvatskom nastupu i tehnologijama na azerbajdžanskom tržištu i u azerbajdžanskom kapitalu za investiranje u Hrvatsku", ocijenio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Energetika, graditeljstvo, farmaceutika, infrastruktura, medicinske usluge i prehrambena industrija glavna su područja na kojima Hrvatska može biti zanimljiva Azerbajdžanu, zemlji koja u idućem desetljeću želi udvostručiti sektore koji nisu oslonjeni na plin. Od konkretnih poslova razgovaralo se o ulaganju Azerbajdžana u gradnju medicinsko-rehabilitacijskog centra kod Biograda, a Geofoto je pred potpisivanjem 99,2 milijuna eura vrijednog ugovora o izradi vojnog geoinformacijskog sustava po standardima NATO-a.

"Azerbajdžan je ono što je Dubai bio prije 10 godina, sa spektakularnim rastom i razvojem iza kojeg stoji najbolja nafta i zemni plin. No, Azerbajdžan razvija i visoke tehnologije i to je nama posebno zanimljivo", istaknuo je Zvonko Biljecki, predsjednik Uprave Geofotoa koja od 2008. posluje na azerbajdžanskom tržištu. Svoje kapacitete ponudio je i Plinacro u slučaju realizacije plinovoda iz Kaspijskog jezera prema Europi, koji bi bio strateški važan budući da Hrvatska 25 posto nafte uvozi upravo iz Azerbajdžana.

Dok su političari i poslovni ljudi razgovarali o jačanju gospodarske suradnje, pred Esplanadom je skupina hrvatskih aktiviska prosvjedovala protiv Alijeva optužujući ga za gušenja ljudskih prava u svojoj zemlji. "Živimo u svijetu u kojem se politički i gospodarski odnosi pokreću interesima. U prostoru dobrih političkih i gospodarskih odnosa širi se prostor slobode. Bez ovog prvog, ovo drugo teško ide", rekao je Vidošević