c S
Dnevne novosti

Četvorici po 20 godina zatvora, a trojici po 15 godina zbog ratnog zločina u Baćinu

12.03.2013 07:18 RIJEKA, 11. ožujka 2013.(Hina), Zbog ubojstva najmanje 75 civila 1991. u Baćinu u blizini Hrvatske Dubice, četvorica pripadnika srpskih paravojnih postrojba i milicije "SAO Krajine" nepravomoćno su osuđeni u odsutnosti na riječkome Županijskom sudu na 20 godina zatvora, a trojica na 15 godina.

U blizini sela Baćina, uz obalu Une, 21. listopada 1991. najmanje je 75 civila, većinom Hrvata iz Hrvatske Dubice i okolnih sela, zatvoreno, a zatim i ubijeno vatrenim oružjem, utvrdilo je sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić. Milinko Janjetović i Momčilo Kovačević to su zapovjedili te proveli zajedno sa Stevom i Veljkom Radunovićem, ocem i sinom, pa su oni osuđeni na zatorske kazne po 20 godina. Stevan Dodoš, koji je također sudjelovao u ubojstvu, kažnjen je s 15 godina zatvora jer je sudsko vijeće utvrdilo da je bio samo pripadnik Teritorijalne obrane te nije imao zapovjedne ovlasti.

Branko Dmitrović kao mjesni zapovjednik Teritorijalne obrane i čelnik civilne vlasti u Hrvatskoj Dubici te Slobodan Borojević, zapovjednik milicije "SAO Krajine", osuđeni su zatvorske kazne od 15 godina jer je sudsko vijeće utvrdilo da, iako su znali za odvođenja i ubojstva, nisu ništa učinili da to spriječe niti da se poslije počinitelji kazne. Marin Krivošić i Katica Pekić, koji su u tom postupku bili optuženi za sudjelovanje u oružanoj pobuni protiv Hrvatske, oslobođeni su na temelju Zakona o općem oprostu. Tijekom suđenja u pritvoru je bio jedino Marin Krivošić, a ostali nisu dostupni hrvatskome pravosuđu.

Nakon završetka glavne rasprave, i on je bio pušten iz pritvora pa danas na izricanju presude nije bilo nijednog optuženika. U likvidaciji je sudjelovalo još osoba, ali njihov identitet nije poznat, ili su u međuvremenu umrli, rekla je sutkinja Šarić. Također je istaknula da je, po naznakama iz izjava svjedoka, sigurno ubijeno znatno više osoba nego što je utvrđeno optužnicom, ali je nemoguće utvrditi koliko i tko su one jer je dio tijela odnijela rijeka u poplavama, a dio ih je premještan na druge lokacije.

Sutkinja Šarić rekla je u obrazloženju presude da je četvorici optuženih izrečena najviša kazna za to djelo zbog broja ubijenih, odnosa optuženih prema njima te zbog činjenice da su ubijeni starci, nepokretni i bolesni ljudi. Naime, sud je morao primijeniti zakonske odredbe koje su bile na snazi u vrijeme kad je počinjeno kažnjivo djelo, a tad je najviša zatvorska kazna bila 20 godina.