c S
Dnevne novosti

Bajić i Salihović o procesuiranju ratnih zločina

12.03.2013 07:14 MOSTAR, 11. ožujka 2013.(Hina), Glavni državni odvjetnici Hrvatske i BiH Mladen Bajić i Goran Salihović sa suradnicima razgovarali su u ponedjeljak u Sarajevu o usklađivanju i potpisivanju protokola o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina kako bi se izbjegla mogućnost da osumnjičeni zbog posjedovanja dvojnoga državljanstva izbjegnu procesuiranje, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

"Ovaj protokol omogućit će pravosuđima BiH i Hrvatske učinkovitije procesuiranje počinitelja ratnih zločina, koji se nalaze u ovim zemljama i posjeduju državljanstva BiH i Hrvatske", navodi se u priopćenju objavljenom nakon susreta. Dodaje se da se protokol o suradnji odnosi na progon počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

"Protokol predstavlja pozitivan pomak u interesu pravde i sprječavanju da ratni zločini ostanu nekažnjeni", ističe se u priopćenju i dodaje da su dvije strane započele pregovore o usuglašavanju teksta protokola, koji će se nastaviti. Suradnja u procesuiranju ratnih zločina od ranije postoji između Beograda i Zagreba, a vlasti BiH i Srbije nedavno su u Bruxellesu potpisale protokol o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Kako je tada navedeno, tim će se se dokumentom nastojati isključiti pojava usporednih istraga te se predviđa ustupanje kaznenih predmeta drugim državama s obzirom na mjesto prebivališta osumnjičenih.Zemlje bivše Jugoslavije ne izručuju svoje državljane osumnjičene za ratne zločine pa je jedino moguća suradnja pravosudnih tijela kako ne bi došlo do izbjegavanja procesuiranja ovih zločina.