c S
Dnevne novosti

EK usuglasila mandat za pregovore sa Sjedinjenim Državama

13.03.2013 07:16 BRUXELLES, 12. ožujka 2013.Hina, Europska komisija je u utorak usuglasila prijedlog mandata za vođenje pregovora sa Sjedinjenim Državama o slobodnoj trgovini i uputila ga zemljama članicama na usvajanje, koje bi ga trebala brzo prihvatiti što bi omogućilo otvaranje pregovora još prije ljeta.

"Nadam se da će zemlje članice brzo odobriti mandat kako bismo pregovore mogli započeti prije ljeta", rekao je Karel De Gucht, povjerenik za trgovinu Europske komisije, koja u ime zemalja članica vodi pregovore. Sredinom veljače EU i Sjedinjene Države odlučile su započeti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini.

Taj sporazum, Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo, trebao bi biti najveći trgovinski sporazum koji je ikad ispregovaran. Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo trebalo bi biti izvan okvira klasičnih trgovinskih sporazuma kojim se uklanjaju carinske barijere i otvara tržište za investicije.

U njemu će se pokušati uskladiti propisi i standardi za tehničke proizvode, koji sada predstavljaju najveću prepreku za trgovinu preko Atlantika. Transatlantski trgovinski odnosi predstavljaju kralježnicu svjetskog gospodarstva. Sjedinjene Države i Europska unija proizvode gotovo polovicu (47 posto) svjetskog BDP-a.

Po procjenama Komisije, sveobuhvatni i ambiciozni sporazum između Sjedinjenih Država i Europske unije mogao bi dovesti do povećanja BDP-a u EU-u za 0,5 posto, a u Sjedinjenim Državama 0,4 posto do 2027. To bi odgovaralo iznosu od 86 milijardi eura godišnjeg prihoda za europsko gospodarstvo i 65 milijardi eura za američko.