c S
Dnevne novosti

Srbija zbog zakona ne prihvaća sporazum s Hrvatskom o ratnim zločinima

13.03.2013 07:18 ZAGREB, 12. ožujka 2013.(Hina), Hrvatska je Srbiji nedavno uputila prijedlog sporazuma o procesuiranju ratnih zločina, ali ga Beograd ne može prihvatiti zbog zakonskih prepreka, objavili su u utorak u Zagrebu hrvatski i srbijanski ministri pravosuđa i najavili da će načine rješavanja toga pitanja predložiti stručnjaci dviju zemalja na sastanku idućega mjeseca.

Međudržavnim sporazumom trebao bi se urediti kazneni progon ratnih zločina počinjenih u ratu 90-tih godina prošloga stoljeća, uključujući i problem optužnica bivše JNA protiv hrvatskih državljana koje povremeno stižu iz Srbije. "Hrvatsko ministarstvo uputilo je prijedlog sporazuma u Srbiju, no postoje zakonske prepreke za njegovo zaključivanje u tome obliku. Upravo je to glavni cilj sastanka stručnjaka idućega mjeseca", rekao je srbijanski ministar Nikola Selaković na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatkim kolegom Orsatom Miljenićem.

Pojasnio je da se prepreka sastoji u tome što je, prema srbijanskom zakonu, posebni odjel suda u Beogradu za ratne zločine nadležan za područje cijele Jugoslavije. Miljenić smatra da je sporazum koji je predložio Srbiji ipak dobra osnova za rješenje toga pitanja. "Jasna su nam ograničenja u Srbiji i upravo zato smo predložili međunarodni sporazum koji je iznad (nacionalnog) zakona", istaknuo je hrvatski ministar.

Obojica ističu kako je dobro da se o tome razgovara i da u odnosima dviju država nema zabranjenih tema što u prošlosti nije bio slučaj. "Nekada se u svemu ne slažemo, ali se barem slažemo da se u nečemu ne slažemo. Toga je u prošlosti nedostajalo", rekao je Selaković. "Oko nečega ćemo se suglasiti, a oko nečega ne. Zato je važno da dogovaramo neke druge modele", dodao je Miljenić. Dvojica ministara također su razgovarala o međudržavnom ugovoru o izvršenju kazni, sukcesiji, pitanjima vlasništva i prijenosu hrvatskih iskustava iz pregovora s EU-om.

Selakovića su novinari na kraju konferencije pitali koju je vodu pio na sastanku u Zagrebu, aludirajući na incident kada je kao asistent na beogradskom Pravnom fakultetu jednoj studentici tijekom predavanja uzeo bocu hrvatske vode i bacio je u kantu za smeće rekavši da to čini jer to nije domaća, srpska voda. "Naravno da sam pio hrvatsku vodu. Pozivam vas da kad dođete u Beograd kušate neku našu vodu, Knjaz Miloš ili Karađorđe", rekao je Selaković.