c S
Dnevne novosti

EU: ubrzati napore na poticanju rasta i zapošljavanja

15.03.2013 07:10 BRUXELLES, 15. ožujka 2013.(Hina), Čelnici Europske unije zaključili su u četvrtak da je potrebno ubrzati napore na poticanju rasta i zapošljavanja uz istodobni nastavak fiskalne konsolidacije.

"Projekcije o stagnaciji gospodarskih aktivnosti u 2013. godini i neprihvatljivo visoka razina nezaposlenosti pokazuju koliko je važno ubrzati napore na poticanju rasta nastavljajući fiskalnu konsolidaciju", kaže se u zaključcima koje su čelnici EU-a prihvatili nakon prvog dana summita. "Posebnu pozornost treba posvetiti poticanju zapošljavanja mladih i promicanju rasta i konkurentnosti", dodaje se u zaključcima.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy izjavio je na konferenciji za novinare da se mora ustrajati na otklanjanju uzroka krize. "Jedini put za izlazak iz krize je nastaviti otklanjati njezine uzroke. Oko toga je za stolom postojala suglasnost", rekao je Van Rompuy.

Ponovio je da treba ustrajati na četiri stvari: uspostavi i održavanju financijske stabilnosti, koja je ključna za povratak povjerenja potrošača i investitora, osiguranju zdravih javnih financija, hitnoj borbi protiv nezaposlenosti, posebice mladih za koje je u nekim zemljama situacija dramatična te na reformama za dugoročni rast i konkurentnost.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je na konferenciji za novinare da EU treba nastaviti sa svojom dosadašnjom strategijom koja "već pokazuje neke rezultate". "Danas je u usporedbi s razdobljem od prije godine dana euro stabilniji i ima znakova da se vraća povjerenje", rekao je Barroso.

Nakon završetka prvog dijela summita, odvojeno su se sastali čelnici 17 zemalja eurozone. U petak se summit nastavlja raspravom o odnosima s Rusijom.