c S
Dnevne novosti

Leko i Vandoren o pripremama za europske izbore

15.03.2013 07:22 ZAGREB, 14. ožujka 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko razgovarao je sa šefom Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paulom Vandorenom o tijeku priprema za izbore hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu (EP), priopćeno je u četvrtak iz Hrvatskog sabora.

Odluku da se razdoblje korištenja europskih fondova produži s 2 na 3 godine, kao i neupitnost sredstava predviđenih za Hrvatsku u proračunskom okviru EU-a od 2014. do 2020., bez obzira na aktualne rasprave o proračunu, Leko je ocijenio dobrim vjetrom u leđa kada Hrvatska ulazi u Europsku uniju.

Odluka da se izbori za hrvatske zastupnike u EP-u odvoje od lokalnih izbora i održe u razdoblju kada neće biti zasjedanja Hrvatskog sabora ima prema njegovim riječima višestruku simboliku. Tom odlukom se ističe koliko su ti izbori važni i da ne želimo miješati europsku politiku i lokalne probleme, a pokazujemo i hrvatsku predanost europskoj politici, kazao je predsjednik Sabora.

Šef Delegacije EU-a Vandoren posebno je pozdravio činjenicu da se izbori za hrvatske zastupnike u EP-u održavaju na temelju revidiranih biračkih popisa naglasivši kako se na prijašnje „anomalije“ ne bi dobro gledalo u ostalim državama članicama EU-a.

Vrlo pozitivnom je ocijenio odluku da se izbori održe 14. travnja jer je time stvoren slobodan prostor da se rasprave vode isključivo o Europskom parlamentu i Europskoj uniji kako bi građanima bile pružene odgovarajuće informacije, kaže se u priopćenju. Oba su dužnosnika istaknuli važnost dobrog odaziva hrvatskih birača na izbore za Europski parlament, navodi se u priopćenju.