c S
Dnevne novosti

Žalba na presudu u slučaju Kupske

19.03.2013 07:10 ZAGREB, 18. ožujka 2013.(Hina), Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo žalilo se na nepravomoćnu presudu kojom je, više od pet godina nakon urušavanja dijela Kupske ulice u Zagrebu, na uvjetnu jednogodišnju kaznu osuđen glavni projektant tvrtke Conexa Davorin Lovrenčić, a ostali optuženi su oslobođeni.

Lovrenčića je sudac zagrebačkoga Županijskog suda Tomislav Juriša u studenome prošle godine proglasio krivim jer je prilikom projektiranja HEP-ove poslovne zgrade s podzemnom garažom postupio protivno propisima i prouzročio štetu od 2,7 milijuna kuna. Prema presudi, Lovrenčić neće ići u zatvor ako u iduće tri godine ne ponovi kazneno djelo.

Državno odvjetništvo uložilo je žalbu zbog povrede Kaznenog zakona te pogrešno i nepotpuno utvrđenoga činjeničnog stanja. Za razliku od suda, smatra da optuženi nije kazneno djelo počinio iz nehaja, nego s neizravnom namjerom. Žalba je uložena i zbog visine kazne glavnom projektantu Conexa, koju smatra preblagom i neodgovarajućom počinjenom djelu.

Državno odvjetništvo smatra da je preblaga i novčana kazna od 50 tisuća kuna dosuđena tvrtki. U vezi s oslobađajućom presudom za ostale optužene, žalba je podnesena zbog pogrešno utvrđenoga činjeničnog stanja, kažu u zagrebačkome Županijskom državnom odvjetništvu, koje Vrhovnom sudu predlaže ukidanje prvostupanjske presude i ponavljanje suđenja.

Tom presudom oslobođeni su inženjerka Tehnike Marija Perić, Conexov voditelj radova Gabrijel Kostanjevečki i nadzorni inženjer Tonči Glavinić te tvrtke Tehnika i Interkonzalting. Istočni dio Kupske ulice u širemu središtu Zagreba, uz upravnu zgradu HEP-a na Vukovarskoj ulici, urušio se 23. rujna 2007. Tada je iz svojih domova evakuirano 49 stanara čije su se kuće urušile zbog prodiranja vode i nagle erozije tla.