c S
Dnevne novosti

Počela konzervacija stećaka na dubrovačkom području

19.03.2013 07:14 DUBROVNIK, 18. ožujka 2013.(Hina), U okviru projekta "Her.cul - Valorizacija kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka na Zapadnom Balkanu" čiji je nositelj Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, počeli su radovi na arheološkom istraživanju i konzervaciji stećaka na lokalitetu Novakovo Greblje, u mjestu Čepikuće.

Riječ je o kasnosrednjovjekovnom groblju sa stećcima koje okvirno datira iz 14. i 15. stoljeća, a na kojem je vidljivo 6 stećaka u obliku sanduka, ploča i tzv. sljemenjaka.

Pojedini stećci su bogato ukrašeni motivima arkada, lovnih scena, prikaza štita i mača i drugog, zbog čega je Novakovo Greblje jedno od najsačuvanijih i najljepših lokaliteta sa stećcima na dubrovačkom području.

Kako je priopćeno iz DUNEA-e započeti radovi trebali bi biti završeni kroz iduća dva mjeseca, a za sada je obavljena dislokacija stećaka u neposrednoj blizini i započelo se sa arheološkim iskopavanjem površinskim slojeva.

Po završetku istraživanja nakon konzervacije i restauracije stećci če se vratiti na izvorni položaj. Nadzor radova obavlja nadležni konzervatorski odjel u Dubrovniku, a radove izvodi tvrtka Arheoplan.