c S
Dnevne novosti

Odlični politički odnosi RH i Turske, intenzivirati gospodarsku suradnju

20.03.2013 07:14 ZAGREB, 19. ožujka 2013.(Hina), Hrvatska i Turska imaju intenzivnu političku suradnju koju mora pratiti dinamičnija gospodarska i trgovinska suradnja, čemu svoj doprinos moraju dati parlamenti obiju zemalja, ocijenili su u utorak predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i njegov gost, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Cemil Cicek.

"Imamo intenzivnu političku suradnju,...ali postoji i značajan prostor za trgovinsku suradnju, posebice na području investicija", kazao je predsjednik Sabora, istaknuvši da je za daljnje napredovanje bilateralnih veza potrebna suradnja oba parlamenta i radnih tijela.

Predsjednik turskog parlamenta je kazao da se bilateralni odnosi sve više intenziviraju te da odlična politička suradnja treba dati potporu daljnjem razvoju gospodarskih odnosa. "Uz političku suradnju moramo što više razvijati gospodarsku i trgovinsku suradnju. Moramo ubrzati rad na tim područjima", kazao je Cicek.

Nakon opetovanog isticanja odličnih političkih odnosa, Turska strana je nakon sastanka izrazila zadovoljstvo potporom RH ulasku Turske u EU po kriterijima individualnog pristupa. "Hrvatska podupire ulazak Turske u Europsku uniju", kazao je Leko, dok je Cicek ustvrdio da su "Hrvatska i Turska prijateljske i savezničke zemlje".

"Od 2009. su naše zemlje članice NATO saveza", podsjetio je Cicek, ocijenivši da će ulazak Hrvatske 1. srpnja u punopravno članstvo Europske unije biti od koristi za obje zemlje.

Predsjednik Sabora je kazao da je dobio poziv za posjet turskom parlamentu te da ga je prihvatio. Tursko parlamentarno izaslanstvo primio i premijer Zoran Milanović.