c S
Dnevne novosti

Hrvatska podržava europsku direktivu o poboljšanju dokumentacije za okoliš

22.03.2013 07:16 BRUXELLES, 21. ožujka 2013.(Hina), Hrvatska podržava novi prijedlog europske direktive kojoj je glavni cilj poboljšati kvalitetu dokumentacije koja se izrađuje u procjeni utjecaja na okoliš, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministar Zmajlović je kao promatrač sudjelovao na sastanku ministara za zaštitu okoliša zemalja članica EU-a na kojoj je jedna od glavnih tema bio prijedlog izmjene direktive o procjeni utjecaja na okoliš. "Europska komisija je predložila neke izmjene kako bi se koordinirano na jednom mjestu provodili ti postupci te neke instrumente koji bi se ugradili u direktivu, a odnose se na licenciranje i akreditaciju stručnjaka koji rade na tim studijama", rekao je ministar Zmajlović dodajući da je i njegovo ministarstvo u novom prijedlogu Zakona o zaštiti okoliša predvidjelo neke od tih instrumenata.

Zamoljen da komentira najavu šest eko-udruga da će pokrenuti sudski postupak zbog pravilnika koji dopušta da se smetlište Mariščina postavi blizu izvora pitke vode, ministar Zmajlović je rekao da se ne radi o smetlištu, nego o izgradnji "modernog postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada". "U ovoj prvoj fazi radi se o privremenom skladištenju otpada na ekološki prihvatljiv način. Vodilo se računa da se ne ugroze podzemne vode, da podloge budu nepropusne, a u postupku izdavanja dozvola izrađena je procjena utjecaja na okoliš", rekao je ministar.

Zmajlović je dodao da će se u Hrvatskoj graditi 20-tak takvih centara i da će se ti projekti natjecati za financiranje iz europskih fondova. Osim Mariščine, trenutačno su za financiranje iz europskih fondova spremni projekti Bikarac u Šibeniku i Kaštjun u Puli, rekao je ministar.

Dodao je da Grad Zagreb u ovom trenutku nema plana gospodarenja otpadom. "Sačekat ćemo još neko vrijeme da prođe groznica oko lokalnih izbora, a nakon toga ćemo tražiti konkretna rješenja i ako Zagreb i ne samo on nego i druge jedinice lokalne ili regionalne samouprave ne ispune svoje obveze onda će ministarstvo preuzeti stvar u svoje ruke jer ne može dopustiti da zbog pojedenih jedinica lokalne samouprave svi građani plaćaju penale i snose teret zbog neodgornosti pojedinaca", rekao je Zmajlović.