c S
Dnevne novosti

Američki Vrhovni sud završio prvi dan rasprave o istospolnom braku

27.03.2013 07:10 WASHINGTON, 26. ožujka 2013.(Hina/Reuters), Uz prosvjede stotina pristaša i protivnika istospolnog braka devet sudaca američkog Vrhovnog suda završilo je u utorak u Washingtonu raspravu o kalifornijskom zahtjevu za zabranom istospolnog braka, a u srijedu će razmatrati ustavnost definicije braka kao zajednice muškarca i žene.

Suci su u utorak raspravljali o podnesku iz Kalifornije kojim se traži zabrana istospolnih brakova koji su u toj saveznoj državi izglasani 2008. godine. Nakon rasprave suci bi odluku o ustavnosti tog podneska zvanog Proposition 8 ili popularno "Prop 8" trebali donijeti do kraja lipnja.

Stotine pristaša istospolnog braka odjeveni u crveno pred zgradom suda i uz transparente "Jednakost za brak" okupili su se na poziv koalicije Respect For Marriage (Poštovanje za brak) koju čini 100 studentskih, profesionalnih i građanskih udruga. Nekoliko desetaka metara dalje stotine branitelja tradicionalnog braka krenuli su u "Marš za brak", odjeveni u boje američke zastave, a neki i s dječjim kolicima.

Okupili su se na poziv konzervativnih, katoličkih ili obiteljskih udruga, piše agencija AFP. Suci će u srijedu raspravljati o zakonu DOMA (The Defense of Marriage Act, Obrana institucije braka) što ga je 1996., izglasao Kongres, a potpisao tadašnji predsjednik Bill Clinton.

DOMA uskraćuje istospolnim partnerima povlastice zajamčene heteroseksualnim parovima kao što su pravo na zajednički povrat poreza ili automatsko nasljeđivanje. U Sjedinjenim Državama istospolni brak dosad je legaliziralo devet saveznih država te Okrug Columbia. Oštro protivljenje istospolnom braku postoji u američkom Kongresu.

Ukupno je 30 država, među njima i Kalifornija, donijelo ustavne amandmane na zabranu istospolnog braka, podsjeća agencija Reuters. Devet država, uključivo Kalifornija, priznaje instituciju civilnog partnerstva za istospolne parove.