c S
Dnevne novosti

Uskoro ponovno kreće hrvatski program pomoći obnovi u BiH

27.03.2013 07:16 MOSTAR, 26. ožujka 2013.(Hina), Program pomoći hrvatske vlade za obnovu porušenih obiteljskih domova prognanim Hrvatima u Bosni i Hercegovini trebao bi se nastaviti najkasnije u svibnju nakon što su otklonjene zapreke nastale prije više od dvije godine oko promjene načina uvoza doniranog građevinskog materijala i plaćanja carina u toj zemlji, objavili su mediji u Mostaru pozivajući se na ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u BiH.

"Na više sastanaka koje su održali predstavnici dva ministarstva usuglašen je protokol sukladno kojem je moguć nastavak daljnje implementacije projekta", rekao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić. Vlasti BiH su se obvezale da će prigodom uvoza doniranog građevnog materijala iz Hrvatske platiti PDV koji će im kasnije vratiti Uprava za neizravno oporezivanje putem povrata poreza, objasnili su iz ministarstva.

Istodobno odlukom vlasti BiH ukinuto je plaćanje carinskih obveza na ove donacije. Po riječima ministra Ljubića, iz ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova RH su ih izvijestili da će se napraviti revizija odobrenih korisnika i nastaviti s projektom najkasnije do početka svibnja ove godine. Program pomoći je obuhvaćao obnovu porušenih obiteljskih domova Hrvatima u BiH, za što je Hrvatska korisnicima pojedinačno donirala građevinski materijal.

Po navodima resornog ministarstva u BiH, značaj ovog programa i očekivanja izbjeglih Hrvata iz BiH u Hrvatsku su istaknuti prilikom oba posjeta premijera Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini te prilikom susreta ministra Damira Ljubića s potpredsjednikom hrvatske vlade Brankom Grčićem u Zagrebu u siječnju 2013. godine. Program pomoći hrvatske vlade za povratak izbjeglih Hrvata u Bosnu i Hercegovinu od do sada implementiranih preko 250 milijuna kuna stavlja Hrvatsku po svojoj vrijednosti na čelo pojedinačnih država donatora u BiH.

Od 2010. godine program pomoći je bio u blokadi, jer ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nakon nešto manje od 10 godina provedbe programa pomoći nije željelo više biti uvoznik građevnog materijala, nego je tražilo da to budu krajnji korisnici nakon čega je Uprava za neizravno oporezivanje BiH izdala negativnu odluku o oslobađanju od plaćanja carine i carinskih pristojbi na uvezeni građevni materijal.