c S
Dnevne novosti

Ministarstvo uprave odobrilo raspisivanje referenduma za golf igralište na Srđu

28.03.2013 07:20 ZAGREB, 27. ožujka 2013.(Hina), Ministarstvo uprave utvrdilo je da je prikupljen dovoljan broj potpisa birača za raspisivanje referenduma u Dubrovniku o urbanističkom planu vezanom za izgradnju golf igrališta i smještajnih objekata na Srđu te da je referendumsko pitanje sukladno Zakonu o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Ministarstvo je objavilo odluku kojom utvrđuje da je ispravan Prijedlog za raspisivanje referenduma od 20. veljače podnesen od birača Grada Dubrovnika koji je Ministarstvu dostavilo dubrovačko Gradsko vijeće i da je prikupljen dovoljan broj potpisa birača. Utvrđuje također da je referendumsko pitanje "Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ" sukladno zakonskim odredbama.

U obrazloženju koje je potpisao ministar uprave Arsen Bauk navodi se da je za to referendumsko pitanje prikupljeno više od 20 posto potpisa od ukupnog broja birača u Gradu Dubrovniku. Potpisi birača bili su prikupljani od 1. do 15. veljače 2013. Ministarstvo navodi i da je, radi utvrđivanja ispravnosti je li Prijedlog donesen s dovoljnim brojem birača, od zagrebačke tvrtke "Apis IT" zatražilo provjeru valjanosti potpisa birača te je utvrđeno kako je bilo ispravno ukupno 9.085 dostavljenih potpisa.

"S obzirom na to da je u Registru birača Grada Dubrovnika na dan 16. veljače 2013. godine bilo evidentirano 40.363 birača, veličina od 9.085 ispravnih potpisa birača čini više od 20 posto ukupnog broja birača u Gradu Dubrovniku, točnije 22,5 posto, što znači da je prijedlog podnesen od dovoljnog broja birača", ističe Ministarstvo uprave.

Ministarstvo uprave u odluci navodi da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, nadležno za primjenu Zakona o prostornom uređenju i gradnji, dalo mišljenje da referendumsko pitanje nije protivno zakonskim odredbama. Sukladno zakonu, Grad Dubrovnik mora raspisati referendum u roku od mjesec dana od zaprimanja odluke Ministarstva uprave. Protiv te odluke nije dozvoljena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom RH. Tvrtka "Razvoj golf" dopisom od 11. ožujka zatražila je od Ministarstva uprave da proglasi nezakonitim referendumsko pitanje.